06/21/11 18:44
(http://www.klassa.bg/)

Последни сме в ЕС по БВП на глава от населението, първи - по ръст на заплатите

България се оказа на опашката по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в Европа и парадоксално - на първо място по ръст на заплатите. Това показаха данните на Евростат, публикувани в последните дни. В Испания, Италия и Кипър БВП на човек от населението през 2010 г. е бил около средния за ЕС, във Франция - с 5% над средното ниво, а в Германия, Белгия, Финландия и Великобритания с 10-20% отгоре. Най-висок е бил БВП на човек от населението в Люксембург – 283% над средното. От статистиката обясняват високите резултати на херцогството с големия брой мигранти, които работят, но живеят извън територията на страната. На второ място е Холандия (134% от средното за ЕС), следвана от Дания (125%) и Ирландия (125%).
В същото време Румъния и България са имали БВП на човек от населението около 55% под средния за ЕС. През 2010 г. у нас сме произвеждали 43% от нивото за ЕС, а северните ни съседи – 45 на сто. Оказва се, че дори закъсалата Гърция се е справила по-добре. В Гърция, Словения, Малта, Португалия и Чехия показателят е едва с между 10 и 20% по-нисък от средното ниво за ЕС. Естония, Унгария, Полша, Литва и Латвия са между 35 и 55 на сто надолу. Евростат уточнява, че данните са претеглени през покупателната способност или чрез тъй наречения PPS (Purchasing Power Standard) – използва се изкуствена парична единица, която елиминира ценовите разлики в различните страни на ЕС.
Всъщност според данните на Евростат за 2010 г. зад България остават единствено официалните кандидатки за членство – Черна гора (40%) и Македония (35%).
Пред нас обаче са Хърватия (61%) и Турция (48%), които също са официални кандидати за членство в общността.
По отношение на заплатите за първите три месеца на годината те са нараснали у нас три пъти по-бързо от европейските – със 7,8% при 2,6% за ЕС. И това не е нова тенденция – преглед в статистиката на Евростат показа, че и през предходните четири тримесечия сме били на първо място със среден ръст от 9%. В еврозоната заплатите са нараснали с 2.6% за януари-март 2011 г. спрямо същия период на 2010 г. Най-близо по скок на възнагражденията до нас са Унгария - с 5.6%, Румъния с 4.5% и Словакия с 3.8%.
Точно на противоположния полюс се намират Гърция и Ирландия, притиснати от дългови проблеми. Там строгите мерки за икономии и затягането на коланите са довели до спад на заплатите. В Гърция например възнагражденията се свиват за една година с 6.8%, а в Ирландия с 2.2 на сто. Според данните на НСИ най-голямата част от увеличението идва от сектора на услугите, където покачването на възнагражденията е с 11.1%. В индустрията, в която икономическото оживление е далеч по-голямо, отколкото при услугите, ръстът на заплатите е по-скромен – 4.4%. Наетите в строителството имат най-малък ръст – 3.4%.
По нетен годишен доход на един човек след облагане с данъци оставаме на последно място. Според последните сравнителни данни на Евростат средният нетен годишен доход за целия Европейски съюз е 17 700 евро. В България обаче един човек преживява със среден доход от 2230 евро. Румънците например имат доход от 3200 евро. Почти десет пъти е разликата в доходите на София и Букурещ в сравнение с тези в Германия, Белгия, Люксембург, Холандия и Франция, където доходите са най-високи.
Според Националната програма за реформи на България за периода 2011-2015 г. (НПР), одобрена от кабинета през пролетта, ако успешно бъдат приложени заложените мерки и реформи се очаква до 2020 г. жизненият стандарт у нас да достигне 60% от средното равнище в ЕС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване