06/21/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Сръбските теории за нови подялби са опасни за целия регион

в. Време

Опитите за прекрояване на балканските граници са част от мрачната история на тези територии, а последното призоваване на духовете от миналото от страна на сръбските власти има за цел да бъдат заети по-добри позиции преди началото на преговорите с Европейския съюз. Така местните експерти гледат на най-новата заплаха на президента Борис Тадич, че създаването на Велика Албания е реалност, както и на предишната на министъра на вътрешните работи Ивица Дачич, че Косово трябва да се раздели на сръбска и албанска част.

Според експертите след ареста на Ратко Младич Сърбия вече иска да покаже, че не е непослушното дете, което постоянно създава проблеми, и че истинските проблеми в регина са очакванията за създаване на големи държави, както и ситуацията в Босна и Херцеговина, която САЩ и ЕС изкуствено поддържат жизнена. Политическите анализатори подчертават, че в Македония гражданите са особено чувствителни на думата подялба и има политици, които още мечтаят за Велика Албания или за Велика Македония.

За Македония е особено важно да продължи да развива мултиетническо общество и стремежа възможно по-скоро да станем част от евроаталантическите структури. Само по този начин на националистическите структури ще се даде по-малко пространство за осъществяване на техните замисли. Професор Звонимир Янкуловски подчертава, че говоренето за нови граници е опасно за целия регион, включително и за Македония.

Границите на Балканите са определени, както и мултиетническия характер на Косово, на Босна и Херцеговина, но и на Македония. Намерението на сръбските политици е да се създаде климат на несигурност в региона и опит да се покаже някакъв домино ефект, който би се предизвикал на Балканите, ако има нови прекроявания на границите, смята Янкуловски. Макар международната общност да осъзнава напълно, че сегашното положение в Косово, което е на границата между независимостта и протектората, е неудържимо за по-дълъг период, подялбата определено не е вариант.

Това, което на първо място американската администрация иска да издейства, е широка автономия за сръбската общност в северната част на Косово, а чрез диалог между Белград и Прищина да намерят решение и другите открити въпроси. Подялбата на Косово ясно бе отхвърлена и от американския помощник-държавен секретар Филип Гордън, който миналата седмица бе в Прищина. Гордън подчерта, че подялбата на Косово би била опасна за целия регион и затова САЩ ще се застъпят за запазването на неговата цялост.

Политическият анализатор Исмет Рамадани обясни, че сръбските власти осъзнават, че за членството в Европейския съюз ще трябва да преглътнат косовската независимост и според него по този начин искат да отклонят вниманието от себе си. Македония може да се защити от тези екстремни идеи само с бързо членство в НАТО. Добре е, че САЩ и ЕС твърдо стоят на становището, че не са възможни нови граници и нови разделения на държавите, казва Рамадани.

Сръбският министър на вътрешните работи Дачич в опит да оправдае своята теория за подялба на Косово, подчерта, че никъде в Европа един народ няма две държави. Тъкмо затова Сърбия настоява за бързо решаване на косовския въпрос и бързо разграничаване на сръбските и албанските части. Докато ние чакаме по-добри времена, борейки се за справедливост, зад нашия гръб се осъществява проектът за Велика Албания, заяви Дачич пред сръбските медии.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване