06/22/11 18:43
(http://www.klassa.bg/)

ГКПП "Маказа" ще бъде открит през септември

„През септември ще бъде отворен граничнопропускателният пункт „Маказа“ към Гърция, част от трансграничния европейски коридор №9“, каза министър-председателят Бойко Борисов, при откриването на рехабилитирания път Момчилград-Крумовград, съобщи БТА. По думите му по тази тема той ще разговаря днес с гръцкия премиер Георгиос Папандреу в Брюксел, където се провежда среща на ЕС на върха. Изпълнението от гръцка страна е в напреднала фаза, от българска строителството също е пред завършване. „Когато дойдох преди две години, ви плашеха, че ще ви прекръствам и какво ли не още, а ние ви строим пътища, строим ви инфраструктура", каза Бойко Борисов. Той добави, че с отварянето на еврокоридорите ще се увеличат туристите и инвестициите в региона.
Ремонтираният път от Момчилград до Крумовград е с обща дължина 18.2 км и е на стойност 9.276 млн. лв., а средствата се отпускат по Оперативна програма „Регионално развитие“. По трасето са монтирани над 3000 метра еластична ограда. На две от кръстовищата - за село Нановица и рудник „Звездел“, са обозначени обезопасителни „острови“. За участъка има подписан и акт 16, който гарантира качеството и законовото използване на пътя. „Над 160 хил. души се движат в този участък“, коментира Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството. Приключва процедурата по избор на изпълнител на отсечката Кърджали-Подкова, която също е част от пътя за “Маказа”. Предвижда се строителството да започне през август. „Започнала е подготовка за околовръстния път при Кърджали“, съобщи още Плевнелиев. До края на годината той трябва да е готов и изграждането да стартира 2012 г.
Борисов вчера откри и пречиствателна станция за отпадни води в Хасково на стойност 30,8 млн. лева. Изпълнител на проекта е „Строително-предприемачески холдинг”, а парите се осигуряват от Европейска инвестиционна банка. Със строителството на станцията се постига пречистване на отпадните води на града и намаляване на замърсяването на р. Марица и нейните притоци и подобряване качеството на водата в Егейско море.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване