06/22/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Десет неразгадани мистерии или обратната страна на съветската Луна

сп. Форин Полиси

Двадесетте години след разпадането на СССР се оказаха златна мина за историците - златна заради ценните открития, направени при проучването на архиви и мемоари, и мина - заради напрегнатия и обезсърчаващ труд, който често трябва да се полага, за да могат те да бъдат осветени.

За съжаление в много отношения до момента сме осветлили само повърхността на съветската история; откритото досега в основни линии се свежда до увлекателни сведения, за които узнаваме от записи и свидетелски разкази за някога тайни събития. Но има още много неща, които все още не знаем.

Да вземем например обемистата и ценна нова книга “Шедьоври на историята: Мирният край на Студената война”. Тази книга е като тайно хранилище, което разкрива най-впечатляващите свръхсекретни документи, отнасящи се до революциите от 1989 г. Владислав Зубок, един от редакторите на книгата, я сравнява с видимата част на Луната - докато обратната й страна остава скрита.

В тази връзка ви предлагам произволно направен списък на десетте съветски тайни, които ни очакват на обратната страна на Луната.

1. Какво се случи след разпадането на СССР с милиардите в долари и злато, с които се предполага, че разполагаше Комунистическата партия? В някои съобщения от чуждестранната преса в онези времена се твърдеше, че те бързо са били преведени по сметки в чужди банки, но доказателства за това така и не бяха представени. Егор Гайдар, министър-председателят от времето на Борис Елцин, беше наел международен частен детектив от “Крол Асошиейтс” (компания, занимаваща се с издирване на парите на диктаторски режими - бел. ред.), с цел те бъдат намерени, но без резултат. За какви суми става дума и къде са те?

2. Съветският съюз действително ли е разработил преносимо в “куфар” ядрено оръжие ? Имаше множество спекулации на тази тема, но това така и не беше доказано. Руският генерал Александър Лебед заяви през 1997г., че по съветско време е имало стотина такива ядрени бомби в “куфарчета” и половината от тях са изчезнали. Но твърденията на Лебед бяха неясни и противоречиви, а други или отричаха съществуването на куфарчета, или твърдяха, че Лебед ги е сбъркал с ядрени сухопътни мини. Кой е прав?

3. В първите седмици след Чернобилската ядрена катастрофа от края на април 1986 г. съветският лидер Михаил Горбачов запази странно мълчание. Той не направи нито едно изявление по темата чак до 14 май, когато от аварията вече бяха изминали две седмици. Какво се е говорело и се е вършело на най-високо ниво в държавата в тези първи дни на аварията? Защо този иначе решителен човек изглеждаше сякаш парализиран?

4. В началото на 70-те години съветските лидери одобряват създаването на секретна програма за производство на биологично оръжие. До нас са достигнали само общи сведения за тези изследвания, но не знаем нищо за военната им страна. Имало ли е някаква “концепция на употребата им” или някаква военна доктрина за водене на бактериологична война? И срещу кого и на чия територия е трябвало да бъде водена тя? Било ли е създавано изобщо оръжие, което да е специално предназначено за такъв тип бойни действия? Какво е станало с него след разпадането на СССР?

5. И до ден днешен остават неясни важни подробности около Кубинската ракетна криза, а също така и сведения относно това какво са казали кубинските революционери като Раул Кастро и Че Гевара при посещенията си в Съветския съюз преди кризата от 1962 г., а по-късно и Фидел Кастро. Въпреки появилите се стенограми от заседанията на Политбюро и депеши от онова време, липсват документални свидетелства за преговорите им със съветския лидер Никита Хрушчов преди и след кризата, които биха могли да хвърлят нова светлина върху това защо се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване