06/22/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Израел и Турция преговарят тайно

Израелски и турски представители тайно преговарят за уреждане на кризата в дипломатическите отношения между двете страни, пише израелският вестник “Аарец”. САЩ също са преговаряли с високопоставени турски дипломати с цел да не се допусне изпращането на нов конвой от кораби с хуманитарна помощ за Газа, посочва вестникът. Американско-турските контакти били насочени освен това е към постепенно нормализиране на отношенията между Турция и Израел.

Фактът, че има тайни турско-израелски преговори със съдействието на САЩ бе потвърден от служител на турското външно министерство и от американски източник. В същото време премиерът Бенямин Нетаняху и говорител на израелското външно министерство отказали да коментират тази тема.

В преговорите от турска страна участва помощник-външният министър Феридун Синирлиоглу, смятан за твърд привърженик на идеята за възстановяване на израелско-турските отношения, посочва “Аарец”. В израелско-турските контакти участват и двамата турски представители в комисията, създадена от ООН, за разследване на миналогодишния инцидент с хуманитарната флотилия за Газа. Целта на всички контакти е да се постигне разбирателство между Анкара и Ерусалим, посочва вестникът.

Миналата седмица премиерът Нетаняху свикал извънредно заседание на вътрешния кабинет, посветено изцяло на новия хуманитарен проект за Газа и на отношенията с Турция. Един от дискутираните въпроси бил дали Израел Израел да се извини официално пред Турция за инцидента миналата година, или да изрази само “дълбоко съжаление”. На заседанието бил обсъждан и въпросът дали семействата на загиналите в миналогодишния инцидент турски граждани имат правно основание да заведат дела срещу израелската държава въпреки изплатените им компенсации.

Докладът на комисията на ООН за разследване на миналогодишния инцидент с хуманитарната флотилия за Газа трябва да бъде представен през първата седмица на юли, посочва Аарец. Израелските и турските представители в комисията искат да използват това като възможност двете страни да уредят окончателно споровете си и да възстановят отношенията си. Явно противоречията между двете страни във връзка със съдържащите се в доклада изводи са били преодолени, след като и двете страни са се съгласили документът да бъде представен в началото на юли.

Освен това, пише вестникът, турският премиер Реджеп тайип Ердоган в никакъв случай не можеше да си позволи да отстъпи от своята позиция спрямо отговорността на Израел за трагичния инцидент преди състоялите се преди десетина дни избори. След като спечели тези избори, Ердоган вероятно ще заеме по-прагматична позиция. Нетаняху коментира доброжелателно резултатите от изборите в Турция и изтъкна, че Израел няма никакви намерения да се намесва във вътрешните й работи. На пресконференция по време на посещението си в Рим израелският премиер бе категоричен, че неговата страна няма намерение да поддържа обтегнати отношенията с Турция и би се възползвала от всяка възможност тези отношения да бъдат подобрени.

Третият важен фактор са събитията в Сирия, които сериозно разтърсиха Турция. Анкара бе силно изненадана от факта, че Дамаск отхвърли техните искания да бъдат спрени репресиите в Сирия, за да се спре и потокът от бежанци. Анкара смята, че Дамаск ги е излъгал и е предпочел иранския патронаж, посочва “Аарец”. “Обстановката в Сирия създава сериозни проблеми и за Турция, и за Израел, затова и двете страни са заинтересовани да уредят проблемите помежду си”, заявил пред кореспондент на вестника високопоставен представител на турското външно министерство.

БТА

Публикувана на 06/22/11 21:15 http://e-vestnik.bg/12040/izrael-i-turtsiya-pregovaryat-tayno/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване