06/22/11 18:45
(http://www.klassa.bg/)

МВФ предупреди Испания за риска да последва Атина и Дъблин

Възстановяването на испанската икономика не е завършило и все още съществуват значителни рискове за забавяне. Това сочи годишният доклад за страната на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от "Файненшъл таймс". Рисковете са свързани с опасността от разпространение на дълговата криза в еврозоната. Финансирането на дълга и банките на Испания ще стане по-трудно, а това от своя страна може да се отрази на реалната икономика, отчитат експертите. Според тях третата по големина икономика в Европа трябва да положи по-големи усилия да "поправи" икономиката си иначе ще изпадне в същата неплатежоспособност като Гърция, Ирландия и Португалия.
"Основните проблеми са ниската производителност на труда и нефункциониращият трудов пазар", смятат от МВФ. Не трябва да има отпускане в плана за реформи, целящ намаляването на 21% безработица – неприемливо високо ниво, посочват от финансовата институция. Според МВФ сериозни проблеми за решаване страната има при финансовия сектор, който беше засегнат сериозно от срива на строителния сектор през 2008 г.
Все пак експертите отчитат, че правителството е предприело решителни мерки за овладяване на кризата през последната година. Финансовият министър на Испания Елена Салгадо определи доклада като „изключително позитивен“. "Никъде не видях да ни карат да правим каквито и да било промени. Ребалансираме икономиката, за да я изведем от кризата. МВФ сигнализира за наличните рискове, но оценката е много позитивна", заяви Салгадо. По нейните думи реформата в сферата на трудовата заетост вече е в ход.
МВФ прогнозира, че износът ще продължи да е основен двигател на испанската икономика. Фондът очаква ръст на БВП от 1.5-2% в следващите две години. Правителствените оценки са обаче предвиждат растеж от 1.3% през 2011 г., 2.3% през 2012 г. и още 2.4% през 2013 г. Целта на Мадрид според фонда трябва да бъде да свие дупката в хазната до 6% през 2011 г. от 9.2% през 2010 г. През 2012 г. дефицитът трябва да е овладян до прага от 3%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване