06/22/11 18:46
(http://www.klassa.bg/)

Новото правителство на Папандреу оцеля след вот на доверие

Правителството на премиера Георгиос Папандреу оцеля в ключов вот на доверие в парламента, предаде Би Би Си. 155 народни представители (колкото са депутатите от ПАСОК) гласуваха в подкрепа на вота, против бяха 143. Гласуването бе предшествано от ожесточени дебати. Депутатите от опозицията демонстративно напуснаха залата, а сградата на парламента бе обградена от десетки хиляди демонстранти. Победата бе гарантирана, защото Папандреу има мнозинство от петима депутати на ПАСОК. Той поиска вот на доверие, за да приложи реформите, поставени като условие от международните кредитори на Гърция – ЕС и МВФ, за получаването на следващия транш от спасителния заем за страната.
Въпреки че премиерът спечели вота, той ще се сблъска отново с гнева на гърците следващата седмица. Тогава депутатите ще гласуват пакета от нови финансови ограничения, които ще бъдат най-страшните досега. Според плана трябва да бъдат икономисани 28 млрд. евро до 2015 г. и страната да започне активна приватизационна програма за държавните активи.
Папандреу коментира успеха си в парламента като договор с гръцкия народ за успех в реформите и за промяна. Той отново посочи, че това няма да е лесно и без жертви.
Новият финансов министър Евангелос Венизелос, на когото предстоят важни преговори с кредиторите, заяви, че правителството има волята и капацитета да изготви паралелна програма за постигане на по-добри резултати.
Представител на министерство на финансите обяви, че хазната разполага със средства за покриване на задълженията си, включително заплатите и пенсиите, до 18 юли. Това означава, че
правителството има ограничено време да убеди партньорите си, че са дали ход на реформите.
Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу поздрави гръцкото правителство за спечеления вот, определяйки го за правилната стъпка в усилията на Гърция да оздрави държавните финанси и да постигне икономически растеж, предаде АФП. Според Барозу, това е сигнал за международната общност, че политическата обстановка в страната е стабилна. Той подчерта, че следващата победа ще е гръцкият парламент да гласува пакета от мерки и приватизации, договорени между правителството, МВФ, ЕК и ЕЦБ. Ако следващата седмица спасителният пакет бъде одобрен, Гърция скоро ще получи първия транш от обещаната й финансова помощ. Този транш, възлизащ на 12 милиарда евро е част от спасителния пакет от 110 милиарда евро, одобрен от еврозоната и МВФ през май 2010 г., и ще спаси страната от изпадане в неплатежоспособност.


Джон Липски: Гръцката финансова система е повредена

Гръцката криза не се дължи на големия дълг, а на „липсата на конкурентоспособност, на икономическата изолация на Гърция в еврозоната и на повредената й фискална система“. Това каза изпълняващият длъжността директор на Международния валутен фонд Джон Липски, цитиран от АФП.
“Ключовият въпрос по отношение на гръцката икономика е ниската конкурентоспособност и изключително лошите резултати, до които тя е довела“, каза Липски в Берлин след среща с германския канцлер Ангела Меркел за кризата с гръцкия дълг. „Основната финансова система на Гърция е повредена. Това обаче означава, че тя може да се поправи. Това не е трудно, но е въпрос на политическа воля“, обясни още той. Липски подчерта, че гръцката икономика не е успяла да се възползва от единната валутна зона и е била изолирана, като съотношението на износа към брутния вътрешен продукт в Гърция е най-нисък в цялата еврозона.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване