06/23/11 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Азия за пръв път с повече милионери от Европа

Азиатско-Тихоокеанският регион е изместил за първи път Европа от челната позиция по брой и общо състояние на милионерите, подпомаган от бързия икономически растеж в Китай и в Индия. Това сочат данните от последната класация на милионерите по държави, изготвена от Capgemini SA и Bank of America Corp. за 2010 г.
Богатството на 3,3-те милиона души с нетно състояние над $1 млн., които живеят в Азиатско-Тихоокеанския регион, е нараснало с 12,1% през миналата година и е достигнало $10,8 трлн. Общата сума вече е по-голяма от натрупаните от попадащите в същата категория богати европейци, които са 3,1 млн. и управляват общо състояние на стойност $10,2 трлн. Това става ясно от последното издание на World Wealth Report. Състоянието на хората в света, разполагащи със свободни за инвестиране поне $1 млн., се е увеличило с 9,7% на $42,7 трлн.
„Азиатско-Тихоокеанският регион се е възползвал най-умело от възстановяването от глобалната финансова криза“, заяви пред репортери в Ню Йорк Джон Тийл, директор на отдел към звеното Global Wealth Management на Bank of America’s Merrill Lynch. Основна заслуга за този напредък имат възвращаемостта на фондовия пазар и повишаването на цените на недвижимите имоти в тази част от света.
Индексите тръгнаха нагоре след глобалната финансова криза, като капитализацията на глобалния фондов пазар се е покачила с 18% през 2010 г., се посочва още в доклада. MSCI AC World Index, който проследява движението на акциите в развитите и нововъзникващите икономики, е регистрирал възвращаемост от 13% за миналата година, а MSCI Asia Pacific Index е спечелил 17% по данни на „Блумбърг“.

Африка бележи най-голям ръст

Африка е регионът с най-сериозно увеличение в броя на милионерите (11,1%), а Индия за пръв път намира място в първата дванадесетица на класацията по държави с общо 153 хил. души, всеки от които разполага с поне $1 млн. Броят на богаташите в Китай се е увеличил с 12% и е достигнал 534 500 души, което отрежда на страната четвърто място. Преди Китай са само Съединените щати, Япония и Германия.
Около 53% от милионерите в света (като такива се определят хората с поне $1 млн. в свободен за инвестиране капитал, което изключва жилището за основно обитаване и събираемите задължения) живеят в САЩ, Япония и Германия, показват още данните в доклада.
„Над половината от милионерите в глобален мащаб идват от трите страни, които се подреждат в челото на нашата класация. Като цяло обаче концентрацията става все по-слаба“, коментира Хърбърт Хенсле, вицепрезидент и директор на швейцарския офис на Capgemini.
Броят на милионерите в Швейцария е нараснал с 9,7% през миналата година благодарение на засилването на икономиката и доброто развитие на пазара за недвижими имоти.

Швейцарски франк

„Независимо че швейцарският франк поскъпна, износът на местните компании се оказва много успешен“, пояснява Петер Шмид, главен изпълнителен директор и генерален мениджър на швейцарската компания за частно банкиране, която е дъщерна на Merrill Lynch. Националната валута се е покачила с 11% спрямо американския долар през 2010 г., пак по данни на „Блумбърг“.
Редиците на супербогатите (като такива се определят хората със свободни за инвестиране активи на стойност от поне $30 млн.) нараснаха с 10%, което е по-бързо темпо от отбелязаното при милионерите.
Ръстът в глобалния брой на милионерите се забавя след 17-те процента, отчетени през 2009 г., благодарение на възстановяването на световната икономика след кредитната криза, която провокира най-сериозния годишен спад на борсовите индекси от Голямата депресия насам и смъкна стойността на жилищните активи, хедж фондовете и инвестициите в частни компании.
Инвестиционното мислене на милионерите доста се е променило заради търсенето на по-висока възвращаемост, посочва още докладът. Богатите вече насочват сравнително по-голям дял от парите си към по-рискови активи, включително суровини, особено след като спечелиха от акции и облигации, обвързани с новоиндустриализираните страни.

Домакинствата в Сингапур

Броят на домакинствата, всяко от които разполага с най-малко $1 млн., е нараснал с 12% до около 12,5 млн., съобщи в края на миналия месец Boston Consulting Group. Най-бързо се е увеличила числеността им в Сингапур (с почти 33%), а в САЩ има най-много домакинства с нетно състояние от над $1 млн. - 5,2 милиона. Следват Япония и Китай. Сингапур държи първата позиция и като дял на богатите домакинства – 15,5%, на второ място се нарежда Швейцария, а след нея идва Катар.
Нещо повече, до 2013 г. Сингапур ще измести Швейцария като водещ център в управлението на лични финанси, прогнозира отделно проучване на PricewaterhouseCoopers LLP сред компаниите в бранша. Анкетираните очакват разширяване на клиентската си база сред международните предприемачи и свиване при категорията клиенти с активи от под $1 млн. през следващите две години.

Повече жени

Жените и младите съставляват все по-голям дял от богатите хора в света, констатира изготвеният от Merrill Lynch World Wealth Report. Около 27% от всички милионери през 2010 г. са били жени, след като през 2008 г. техният дял е бил 24%. Общо 17% от хората с богатство от поне $1 млн. са на възраст на или под 45 години, след като през 2008 г. делът им е бил 13%.
Базираната в Париж Capgemini и Merrill Lynch, която е филиал на Bank of America Corp. (със седалище в Шарлът, Северна Каролина), изготвят класацията си въз основа на данни от 71 държави, които генерират 98% от брутния национален доход в световен мащаб.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване