06/23/11 07:21
(http://e-vestnik.bg/)

Владимира Янева – Наглата надмина Румяна Желева. Но ще остане като измит паметник

Като слуша човек новоизбрана за шефка на Софийския градски съд Владимира Янева - приятелка на вътрешния министър Цветанов - не може да не се опули от нахалството й.

Най-напред я избраха по един срамен начин (само с 4 години стаж), което предизвика 4 оставки – две на съдийки и две на членове на Висшия съдебен съвет. Досега не е имало такъв случай в съдебната система – заради избор на шефа на Градски съд да подадат оставки толкова хора. Оставката е израз на някакво достойнство, несъгласие, срам. Янева, се оказа, няма чувство за срам.

Заваляха разкрития за нея. Оказа се, че има повече имоти от приятелското си семейство Цветанови, придобити за 10 години. Оказа се, че не е декларирала някои от тях, други е декларирала късно и със занижени данни, а някои са купени за смешни пари – по за 23 хил. лв. и за 10 хил. лв. апартамент и част от къща с двор – в София.

После се оказа, че лично е купила два магазина с пълномощно от баща си от скандалната фирма “Софийски имоти”, за скромни пари (законът за съдебната власт забранява на магистратите да развиват търговска дейност). И се оказва, че тя трябва да разглежда делото срещу подсъдимите от “Софийски имоти”. И тя го е прекратила, подсъдимите са невинни овчици, няма престъпление. Делото е забавено 5 месеца след законно установения срок – това показва проверка на инспектората на министерство на правосъдието. Решението по него е забавено и оповестено с 4 месеца закъснение, връчването на решението е забавено с 45 дни (от София до София) и т. н. - всички съдийски номера, когато трябва да се помогне на някой.

После след протест от прокуратурата горната инстанция го връща на Янева пак да го разглежда. А тя вече е избрана за шеф на Градския съд. Тя не го насрочва, също забавено, минал законния срок.
И какво казва тя?

Че по процеса “Софийски имоти” не се наблюдавал конфликт на интереси, и тя не била заинтересована от изхода на делото. Казва го без да мигне дори. И допълва: “Когато фактите говорят и боговете мълчат”. Да паднеш просто. Кои факти? Всички факти са против нея!

На въпроса няма ли да си подаде оставката и да си направи отвод по това дело след всички тия разкрития, Янева отговаря:
“Aз ще преценя кога да си подам оставката, което не означава, че ще си я подам сега и няма да си направя отвод от делото “Софийски имоти”.

Машалла. Румяна Желева пасти да яде. Но на ината на премиера Борисов да издигне Желева се противопоставиха в Европа и я направиха за смях.

Зад Янева седи неофициално нейният покровител Цветанов, който държи част от съдиите и членовете на ВСС за топките (с разни микрофони, както може да се предположи).

И понеже тук не е Европа, няма кой да се противопостави. По-скоро ще подаде оставка целият Висш съдебен съвет, но Янева ще остане като Паметника на съветската армия. Ще я чистят с пароструйки, ако трябва.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване