06/23/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Катастрофата през 1941 г. - как я виждат в Русия 70 години по-късно

Би Би Си

Московчани слушат съобщението за началото на войната. Снимка: Евгений Халдей

В дните около 70-ата годишнина от нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз представите на хората в Русия за причините, довели до катастрофата от първите дни на войната, вече са далеч по-разнородни, отколкото по съветско време. Както установи кореспондент на Би Би Си, от минувачите в Москва може да се чуят най-различни мнения за събитията преди и след 22 юни 1941 г.

Съветската официална версия гласеше, че Германия нахлула неочаквано, нарушавайки вероломно Пакта за ненападение (за секретните протоколи съветските народни маси разбраха едва в края на 80-те), че в Латвия, Литва и Естония имало “народни революции”, че Финландия организирала “провокация”, след която Съветският съюз бил “принуден” да започне война, за да измести границата по-далеч от Ленинград. Алтернативна или допълнителна информация можеше да се чуе от малцина смели ветерани или от предаванията на “вражески” радиостанции.

Днес училищните учебници по история най-често изброяват фактите без съществени пропуски. Освен това, авторите най-малкото напомнят, че тези факти се тълкуват различно. Нещо повече, руското просветно министерство е одобрило много учебници и учителите са доста свободни в избора си.

“Берлин спечели внушителна победа в напрегнатата дипломатическа борба от предвоенния период. Нацистката дипломация успя да не допусне създаването на единен антигермански блок, а после в удобен за нея момент да извади от играта една от жертвите - Съветския съюз. В навечерието на фашистката агресия СССР се озова сам, без съюзници, при това с лидери, които твърдо повярваха - не без намесата на същата нацистка дипломация - че Пактът за ненападение и Договорът за приятелство с Германия са сигурна гаранция срещу въвличането на Германия в обозримо бъдеще в огъня на световната война”, пише например Юрий Шчетинов в учебника “История на Русия” за 11 клас.

В задачите към урока Шчетинов информира, че някои историци смятат “териториалното разширяване” на СССР през 1939-1940 г. за нескрита агресия, а други ги оправдават с нужда от укрепване на отбранителната способност, и предлага на учениците сами да формулират собствена гледна точка.

Авторите на друг учебник - колектив начело с Никита Загладин, директно наричат събитията от 1941-1942 г. “катастрофа”. В анализ на причините за нея те напомнят и за международната изолация на СССР след сключването на пакта Молотов-Рибентроп, вдъхвала надежди на Хитлер, и за “чистката” сред командния състав на Червената армия, и за съветизацията и масовите репресии в заграбените през 1940 г. балтийски държави, Западна Украйна, Западна Беларус и Молдова, заради което “значителна част” от населението в тези региони е била “съвсем не приятелски” настроена спрямо съветската власт, и за стратегическите грешки на съветското ръководство.

По данни от анкета на центъра “Левада”, проведена през май, 46 на сто от хората в Русия смятат, че нападението на Германия е изненадало ръководството на СССР, а 48 процента са на противното мнение. Като основна причина за огромните загуби 29 процента от запитаните посочват внезапния характер на нападението, 26 на сто - военнотехническото превъзходство на Германия, 18 на сто - склонността на сталинското ръководство да пренебрегва човешките жертви, 13 на сто - неумелите действия на съветското военно командване, 10 процента - жестокостта на хитлеристите.

Кореспондент на Би Би Си запита минувачи из улиците на Москва какво е довело според тях до катастрофата от първите месеци на Великата отечествена война. Ето какво ни отговориха те:

Александър, 57-годишен: Вероятно един чисто политически пропуск: не са очаквали, каквото Хитлер е направил. Ръководството естествено е мислело, че Хитлер може да го направи, но едно е да мислиш, друго нещо е да пресметнеш. Ръководството е мислело, но не е пресметнало кога може да се случи това. Макар че е било абсолютно ясно - война ще ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване