06/23/11 21:55
(http://e-vestnik.bg/)

Художникът Черни или защо България е 20 години след Чехия в боядисването на паметници

Розовият танк на Давид Черни. Снимка: ЕПА/БТА

Докато в София чистиха с пароструйка паметника на Съветската армия от изрисуваните герои, в Прага изложиха отново розовия танк на Давид Черни, художникът, скандализирал България.

Черни става известен за първи път през 1991, когато боядисва в розово съветски танк, поставен като паметник на втората световна война в центъра на Прага, и слага на него голям стърчащ среден пръст. Тъй като по това време танкът е бил все още национален паметник, заради боядисването му и заради недвусмисления жест - среден пръст, Черни е арестуван за кратко. Деянието му е определено не като провокация чрез изкуство, а като вандализъм и квалифицирано като “смущаване на обществения ред”.

Няколко дни по-късно войници от армията връщат зеления цвят на танка, само за да бъде отново пребоядисан розов след десет дни, този път лично от 15 депутати от новоизбрания парламент. Краят на конфликта настъпва, когато градските власти преместват танка в музея на военното изкуство в Лешани - близо до Прага. В момента боядисаният в розово танк е отново изложен, макар и временно в центъра на Прага във връзка с 20-годишнината от изтеглянето на съветските войски от Чехословакия.

По отношение на боядисването на паметници България върви 20 години след Чехословакия. Кой знае, след 20 години паметникът на Съветската армия може бъде боядисан отново, този път от депутати и всеки сезон да му сменят цветовете, както всеки ден сменят дрешката на пикаещото момченце в Брюксел.

Дейвид Черни е роден на 15 декември 1967 г. в Прага. Художник и скулптор, станал добре известен у нас когато в инсталацията си “Ентропа” в централата на ЕС в Брюксел изобрази България като тоалетна. В същата инсталация Германия беше изобразена като територия с магистрали, прегънати като смачкан пречупен кръст, Италия - като футболно игрище и т. н. Но българите се обидиха най-много.

Инсталацията на Черни “Ентропа”, създадена по повод на чешкото председателство на ЕС през първата половина на 2009 г., стана обект на ожесточени спорове не само поради изображенията на различните страни членки на Съюза, а и защото се оказа, че е създадена от самият Черни, с помощта на двама приятели, вместо обявеното съучастие на
27 художници от страните от Съюза.

Освен България още няколко страни реагираха негативно. След като постоянното българско представителство в европейските институции излезе с официален протест срещу творбата, изложена в сградата на Европейския съвет, чешкото председателство покри образа на България с черно платно. Черни се извини, че е подвел правителството си и върна парите получени за създаването на инсталацията.

През май, 2009 г. той свали предсрочно творбата като знак на протест срещу смяната на правителството на премиера Мирек Тополанек с „шайка пирати“, както той сам ги нарече.

През октомври 2009 г. Черни беше поканен от местен уредник за откриването в Пловдив на изложбата „Европейското изкуство 20 години след желязната завеса“. Там трябваше да бъде изложено и въпросното черно платно. Кметът на Пловдив Славчо Атанасов от националистическата партия ВМРО издаде заповед, забраняваща посещението на Черни, която разгоря ново противоречие в България и слухове, че артистът се е изплашил и
анулирал визитата си.

Следващото интервю с Черни е единственото, дадено за българска медия - сайтът на английски novinite.com - миналата година, като се изключат по няколко изречения казани от него и излъчени по българско радио и телевизия. Ексклузивно за novinite.com (Sofia News Agency):

Дейвид Черни: Хич не ми пука за официалните власти

Давид Черни. Снимка: личен архив

- Къде ви намирам с това интервю – в Чехия ли живеете в момента или в САЩ?

- Това е малко личен въпрос, но ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване