06/23/11 18:25
(http://www.klassa.bg/)

Ясни са комисиите, които ще оценяват кандидатите за спецсъда

Висшият съдебен съвет избра вчера атестационните комисии, които ще провеждат интервюта с желаещите да работят в специализираните съд и прокуратура. Новите институции, които ще работят по дела на организираната престъпност, трябва да започнат от началото на септември. Резюмета за кандидатите за първоинстанционната спецпрокуратура ще пише магистратът Андрея Атанасов. Той бе шеф на Пловдивската апелативна прокуратура преди да избухне скандалът с Красимир Георгиев - Черничкия. Според изнесените данни в периода 22 април – 16 юни 2009 г. Атанасов е провел седем телефонни разговора с Красимир Георгиев и два пъти са се срещали. Трендафил Трайков пък ще разпитва желаещите да станат обвинители в спецапелативната прокуратура. Той е бивш военноокръжен прокурор на София, а в момента е обвинител във ВКП. Членовете на атестационната комисия, която ще събеседва с желаещите за спецсъдии са Елена Каракашева, Живка Денева, Васил Гашов, Галя Георгиева и Валя Рушанова. Последната нашумя с решението да пусне задържаните в спецакция “Килърите” и “Всичко коз”.
„Коментира се, че прокуратурата е безконтролна и че трябва да се засили контролът върху нея. Мога да ви дам идея - нека да се извади главният прокурор от тези, които участват по право в работата на ВСС, за да може съветът без него да има повече свобода да контролира прокуратурата“, предложи главният прокурор Борис Велчев по повод започналите консултации за промяна на конституцията в частта за съдебната власт.
Казусът Владимира Янева и sms - кампанията за оставки на членовете на ВСС също бяха коментирани на вчерашното заседание на висшите магистрати. Шефката на Инспектората към ВСС Ана Караиванова предложи преди съветът да реши дали и как да бъде наказана Янева за забавянето на делото „Софийски имоти“, да се изчака да приключи цялостната проверка, която тече в Наказателно отделение на СГС и магистратите се съгласиха.
Междувременно стана ясно, че членовете на съвета са засипани от sms-и. Мая Кипринска например получавала съобщения от Норвегия, Италия, Франция, Канада, Англия. Шефът на етичната комисия Цони Цонев получил sms с текст „ВСС:жълта тиква с червени семки“, което той определи като „лошо и опасно“. „Иска ми се в името на ВСС тази сага да бъде прекратена незабавно“, обяви Цонев. Колегата му Пламен Стоилов получил заплашителен текст „Отиди си с мир“, но обратна връзка с подателя му той не успял да осъществи. Според него политическа сила е замесена в атаките срещу ВСС. Георги Шопов получил около 100 съобщения, като те идвали от едни и същи хора. „Това не е цивилизован диалог по всяко време на денонощието да ти искат оставката. Никой не е казал мотиви или друго нещо, ясно и категорично”, посочи той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване