06/24/11 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Русия - няма опозиционна партия, няма проблем

Митинг та Партията на народната свобода (ПАРНАС). Снимка: Новая газета

Руското министерство на правосъдието отказа да регистрира Партията на народната свобода ПАРНАС . Властите посочват едни и същи мотиви, за да не регистрират неугодни партии, отбелязват експерти, цитирани от “Ведомости”. Откакто Русия прие закона за партиите през 2001 г., регистрация бе отказана на редица нови политически сили, напомня изданието.

Съпредседатели на партията ПАРНАС, създадена миналия декември, са опозиционните политици Михаил Касянов, Борис Немцов, Владимир Милов и Владимир Рижков. Министерството на правосъдието заяви, че отказва да я регистрира, тъй като партийният устав не предвиждал изискваната от закона ротация на ръководните органи, а проверка на молбите за членство открила в списъците “мъртви души” - починали граждани, затворници и непълнолетни, посочва “Ведомости”.

Заяжданията на министерството са безпочвени, тъй като уставът на ПАРНАС предвижда ротация на нейния федерален политсъвет, коментира за вестника руски политолог. Самият закон за партиите е написан така, че е трудноизпълним и при желание може да бъде ликвидирана всяка политическа структура, добавя той.

Според Владимир Рижков няма смисъл отказът за регистрация да бъде обжалван - до насрочването на парламентарните избори, очаквани през декември, остават само два месеца. Сега ПАРНАС ще агитира за протестно гласуване и пускане на невалидни бюлетини, обещава политикът.

За управляващата партия “Единна Русия” ПАРНАС и без това не е бил потенциален конкурент в изборите, смята руска наблюдателка, цитирана в материала. “Единна Русия” има шансове да получи конституционно мнозинство в Думата, за което ще съдейства и създаваният от нейния лидер - премиера Владимир Путин, Общоруски народен фронт, прогнозира тя.

Според лидерите на ПАРНАС Путин “е избрал сценарий с още по-силно затягане на гайките”, но “все още има шанс да се поправи, като анулира регистрацията на партиите преди насрочването на изборите за Дума”, пише “Комерсант”.

Партийното ръководство изтъква, че ПАРНАС ще съществува и без регистрация. На 25 юни демократите организират в Москва протестен митинг, а после ще събират доказателства, че предстоящите избори са нелегитимни. Тук партията разчита на подкрепа от европейските структури, отбелязва всекидневникът.

Трудното регистриране на партии във федерацията “сериозно възпира политическата конкуренция в Русия, ограничава избора, достъпен за руските избиратели, и демонстрира наличието на реални пречки за политически плурализъм в страната”, заявила вчера по повод случая с ПАРНАС Катрин Аштън, върховният представител на ЕС за сигурността и външните работи.

Съюзът на либерали и демократи за Европа в ПАСЕ прикани вчера Мониторинговия комитет на асамблеята да проучи дали руското законодателство за регистриране на партии отговаря на европейските правни стандарти, съобщава “Комерсант”.

Според вестника Владимир Рижков от ръководството на ПАРНАС смята руския министър на правосъдието Александър Коновалов и премиера Путин за “престъпници, които нарушават конституцията”, и ще постави въпроса да им бъде забранено влизане в държавите от ЕС.

Отказът за регистрация на ПАРНАС “не е умно решение” и превръща активистите й в мъченици, забелязал Сергей Миронов, водач на депутатите от партията “Справедлива Русия” в Държавната дума. Според Иван Мелников от ЦК на руската компартия регистрирането на ПАРНАС не би имало решаващи политически последици, “тъй като зад тези политици няма нито програма, нито що-годе осезаема подкрепа”.

Неточните и противоречиви сведения за членството в една партия формално може да станат причина за отказ, но министерството е проверило само част от молбите, подчертава “Новие известия”. В документите за регистрация, подадени през май ПАРНАС твърди, че има 53 регионални структури и над 46 000 членове.

“Колкото до мъртвите души, всичко това са нагли, стопроцентови лъжи”, заявил пред изданието Борис Немцов, един от партийните лидери. Той обяснява фалшификациите по следния начин: “В редиците на ПАРНАС се внедряват чекисти, те пишат молби от името на баба си, умряла през 1890 г., и пращат молбата направо до министър Коновалов”. Активисти на ПАРНАС пък отрекли да членуват ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване