06/24/11 10:08
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ затягат режима за студенти на бригада, особено от България, Русия и Беларус

Български студенти на Ниагарския водопад. Снимки: личен архив

Държавният департамент затяга режима за летни студентски бригади в САЩ. Занапред България ще бъде „под лупа“, заедно с Русия и Беларус, защото тези държави са „източник на определени видове престъпна дейност”, се казва в документ на Държавният департамент.

Студентите са използвани за пране на пари, откраднати от американски банки, а жените, пристигащи с визи J-1 и принуждавани да работят в секс индустрията, често идват от Източна Европа - това е заключението от проучване на досегашната практика.


Държавният департамент приема официални коментари за проекта за новите си правила до 27 юни включително (виж тук - visa.state.gov)

В e-vestnik сме публикували досега десетина истории на български студенти в САЩ в рубриката Иstorии:

Как станах управител на ресторант в Манхатън

Три лета в Аляска ми помогнаха за малък бизнес в България

Кирил от Атлантик Сити: Защо в Америка няма нито един компир, дето да “държи” Лас Вегас?!

На бригада в САЩ - Work & Travel или Work & Work?

Готови сме да публикуваме още.
Сайтът на българите в Калифорния - BulgariCa.com кани български студенти да разкажат своите неволи в сайта и да ги изпратят на имейла bulgarica@gmail.com).
Държавният департамент на САЩ официално признава, че една от най-популярните му програми за обмен прави чуждестранните студенти уязвими за експлоатация, но не е ясно дали новите разпоредби, които подготвя, ще бъдат достатъчни, за да спрат злоупотребите. Така започва силно критичен материал под заглавие „Студентската визова програма – нови правила – стари проблеми“ в „Ню Йорк Таймс“ от 20 юни, като се цитира изследване направено от Асошиейтед Прес (АП).

Следва текстът на Асошиейтед Прес:

Студентски визи за САЩ: нови правила, същите проблеми

Държавният департамент официално признава, че една от най-популярните му програми за обмен прави чуждестранните студенти уязвими за експлоатация, но не е ясно дали новите разпоредби, които подготвя ведомството, ще бъдат достатъчни, за да спрат злоупотребите.Ревизираните правила имат за цел да прехвърлят повече отговорности върху 53-те субекта, определени от департамента като официални спонсори в Лятната програма за работа и пътуване Джей-1. По традиция много спонсори отстъпват тези задължения на трети страни, което според предложените от Държавния департамент нови правила, публикувани тази пролет във Федералния регистър, прави спонсорите “просто доставчици на визи Джей-1″.

Федерални ревизори критикуват департамента от години за това, че зависи от спонсори, които да следят за изпълнението на програмата и да разследват оплаквания. Някои от тези спонсори правят милиони долари от студенти, пристигащи с визи Джей-1. Новите разпоредби обаче биха изисквали малък или никакъв пряк надзор от служители на Държавния департамент, давайки възможност на спонсорите да продължат да контролират себе си и своите партньори.

Промените ще влязат в сила от 15 юли, прекалено късно за хилядите студенти, които вече са в страната за още един сезон, през който ще работят като чистачи в хотели, сервитьори и касиери в магазини.

Лятната програма за работа и пътуване позволява на чуждестранни студенти да живеят и работят в САЩ четири месеца. Само миналата година тя доведе над 130 000 мъже и жени в САЩ.

Студентите, пристигащи с визи Джей-1, са идеалните жертви, тъй като са тук временно и може да не знаят как да потърсят помощ. Асошиейтед прес публикува преди шест месеца разследване, което установи, че много участници плащат хиляди долари, за да дойдат в САЩ, след което разбират, че обещаните им работни ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване