06/26/11 17:11
(http://www.klassa.bg/)

US адмирал: НАТО иска да ликвидира Кадафи

Американски топадмирал признал по време на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО във Варна миналия месец, че силите на алианса се опитват да ликвидират либийския лидер Муамар Кадафи, съобщи „Форин полиси“. Пред конгресмена Майк Търнър ръководителят на Обединеното командване на съюзните сили в Неапол адмирал Самюъл Локлиър изразил и очакване, че след падането на либийския режим в страната ще има нужда от натовски сухопътни сили. „Резолюцията на ООН има три компонента – блокада, зона, забранена за полети, и защита на цивилните. Адмирал Локлиър обясни, че защитата на цивилните се интерпретира като разрешение за отстраняване на веригата на командване на армията на Кадафи, която включва и самия Кадафи“, каза още Търнър. Според него, на конференцията във Варна на 30 май адмирал Локлиър му е казал, че силите на НАТО активно се опитват да ликвидират Кадафи, въпреки факта, че администрацията на президента Барак Обама продължава да настоява, че целта не е „смяна на режима“. Междувременно Камарата на представителите на САЩ в петък отхвърли резолюцията, с която на Обама щеше да се даде разрешение да продължи американското участие в операцията на НАТО в Либия. Но в същото време спря и опита да бъдат отрязани средствата, отпускани за военните действия в северноафриканската страна, отбеляза Би Би Си.
Либийските власти обвиниха вчера НАТО, че при въздушен удар над петролния град Брега в събота са убити 15 цивилни, а 20 са ранени, съобщи АП. Според агенция Джана в петък в Брега също са били убити цивилни. Алиансът отрече в събота да са извършвани удари в района. Според официален представител самолети на НАТО са извършили няколко бомбардировки в околността на Брега в петък, но няма данни за ранени или убити цивилни.
Представители на бунтовниците в Либия обявиха, че техните бойци се координират, за да отрежат доставките на гориво през границата с Тунис в опит да парализират силите на Кадафи. Според заместник-председателя на Националния преходен съвет в Бенгази Абдел-Хафид Года, Кадафи е виновен за цивилните жертви при бомбардировките в Либия, тъй като държи оръжията си в райони с цивилно население.
Года обяви, че бунтовническите власти в Бенгази са разбрали чрез контакти с Франция и Южна Африка, че властите в Триполи подготвят предложение, което да сложи край на четиримесечната война, съобщи АФП. По думите му Преходният национален съвет ще разгледа всяко предложение, което гарантира, че Кадафи и неговият режим няма да останат на власт. „Не искаме още жертви, така че войната трябва да спре възможно най-скоро. Винаги сме оставяли на Кадафи възможност за изход“, каза още Года. Бунтовниците обявиха, че не са осъществявали директен контакт с представители на Кадафи, но очакват „много скоро“ да получат предложението чрез южноафрикански и френски посредници.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване