06/26/11 17:02
(http://e-vestnik.bg/)

Бойко ще доказва на Европа, че спрените блокове в Козлодуй били здрави… Този къде живее?

“Ще пуснем стрес тест на трети и четвърти реактор на АЕЦ “Козлодуй”, за да докажем на всички, които са ги затворили, и на Европейския съюз, че са безопасни и са могли да работят.” Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на пореден ремонтиран пътен участък някъде в Добруджа.

Българският премиер предизвиква все по-голяма загриженост със своите идеи.

Първо, той е жертва на дългогодишната пропаганда, платена от ядреното лоби в България, която убеждаваше чрез медиите българите, че блоковете в Козлодуй са безопасни, а едни лоши европейци искат да ги закрият, за да ни унизят.

Де да беше толкова просто…

По решение на Европейската комисия всички ядрени реактори първо поколение бяха закрити. Защо си въобразяват у нас, че за България може да се направи изключение? Тук даже не обясниха на хората, че закриват всички реактори първо поколение. И досега у нас не знаят. И досега у нас лъжат хората, че Европа ни е спряла здравите реактори, едва ли не като наказание.

И сега какво е тръгнал да доказва българският премиер?

Детинска постъпка, с неизвестно каква цел. Какво ще постигне? Ще натрие носа на Европа? То въобще няма нужда от стрес тестове за спрените блокове – те по конструкция не са безопасни – няма саркофаг над реакторите, какъвто имат тези от следващи поколения. Излишно е да се отговаря на лъжите, че във Финландия имало същите реактори. Не са същите – и саркофаг имат, и системата им за управление е друга.

Какво тогава е тръгнал да доказва премиерът и да харчи пари за това? И защо?

Тази прищявка се случва в момент, когато Германия реши да спре всичките си АЕЦ (7 вече са спрени, останалите – до 10 години). Швейцария също се отказа от АЕЦ и ги оставя на доизживяване, Италия отхвърли АЕЦ с референдум. Във всички европейски страни има вълнения кои АЕЦ ще издържат стрес тестовете. Франция след аварията във Фукушима преосмисля увлеченията си по АЕЦ и се кани да затвори по-старите, които няма да издържат тестовете.

В България няма никакъв страх от АЕЦ. Няма притеснение и от новите изисквания за безопасност и застраховки след аварията във Фукушима, заради които токът от АЕЦ ще поскъпне неимоверно. Също и строителството на АЕЦ.

Тук премиерът Борисов лъже народа, че ще му даде евтин ток от АЕЦ. И плаши, че екологичният ток – от вятър, слънце и вода – е скъп и едва ли не вреден.

България има отявлен антиекологичен премиер с неадекватни идеи.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване