06/26/11 17:06
(http://www.klassa.bg/)

Обама започва ключови преговори за бюджетния дефицит

Американският президент Барак Обама започва преговори за дефицита в опит да намери изход от задънената улица, в която се сблъскаха партийните различия по отношение на данъците и социалните придобивки.
На 27 юни Обама привиква в Белия дом Хари Рийд и Мич Макконъл, лидери съответно на демократите и републиканците в Сената, на специална среща, на която трябва да бъде договорен изход от безплодните 7-седмични преговори, водени от вицепрезидента Джо Байдън.
Двете страни търсят начин да съкратят най-малко $1 трлн. от дългосрочния дефицит и да вдигнат тавана на националния дълг от $14,3 трлн. преди крайния срок на 2 август. Обама трябва да демонстрира лидерските си качества, ако е необходимо да се прави компромис, заяви Кевин Маккарти, представител на републиканците, в интервю за телевизия „Блумбърг“.
„Обама трябва да напусне голф игрището и да се занимае сериозно с въпроса“, предупреди Маккарти, сенатор от Калифорния с трети мандат. Миналия уикенд Обама игра голф с председателя на Камарата на представителите Джон Бонър, за да спази ангажимента си да поддържа приятелските отношения между двете партии.
Президентската администрация настоява всяко споразумение да включва и увеличение на държавните приходи, като се премахнат или ограничат някои данъчни облекчения, докато републиканците настояват данъците да не се променят.
„Няма да подкрепим подход, който съкращава данъците на милионери и милиардери с $200 000 годишно, за които 33-ма пенсионери плащат с по $6000 по-високи разходи за Medicare - заяви прессекретарят на Белия дом Джей Карни. - Просто не вярваме, че това е справедлив и балансиран подход за решаването на проблема.“

Разходи за Medicare

Маккарти не се съгласи с каквито и да било данъчни увеличения и заяви, че двупартийното споразумение трябва да включва ограничения на разходите за Medicare, които да я спасят от фалит.
„Ако пренебрегнете програмите Social Security, Medicare и Medicaid, само след няколко години те ще изсмукват всеки спечелен от правителството долар“, заяви Маккарти. Той отхвърли идеите за премахване на данъчните облекчения за петролните компании и за увеличаване таксите за банките като начин за свиване на дефицита.
Този месец Moody's Investors Service съобщи, че ще предложи кредитния рейтинг Ааа на американското правителство за преразглеждане с цел понижение, ако не бъде постигнат напредък по тавана на дълга до средата на юли. През април Standard & Poor's предупредиха САЩ, че рискуват да загубят високия кредитен рейтинг, ако политиците не се споразумеят за програма, която да намали бюджетните дефицити и националния дълг до 2013 г.
Бонър заяви, че условията на републиканците за повишаване тавана на дълга включват данъчни увеличения, съкращения на разходите и реформа на правителствените разходи.
„Ако президентът и съюзниците му искат таванът на дълга да се вдигне, са им необходими мерки, които изпълняват тези условия - заяви Бонър. - Ако президентът иска да постигне това, той трябва да поеме инициативата.“
Представители на администрацията, сред които финансовият министър Тимъти Гайтнър, изразиха увереност, че споразумението за повишаване на тавана на дълга е възможно до 2 август. „Ще избегнем криза с просрочване на дълга, защото САЩ са страна, която изпълнява задълженията си - каза Гайтнър пред репортери в Манчестър, Ню Хемпшир. - Нямаме друг избор.“
Лидерът на мнозинството в Камарата на представителите Ерик Кантор и републиканецът Джон Кил си тръгнаха от ръководените от Байдън преговори на 23 юни, като прехвърлиха тежката задача за преодоляване на различията между двете партии върху Обама и Бонър.
Байдън и шестимата конгресмени, участващи в преговорите (Кантор, Кил и четирима демократи), опитаха да очертаят рамката на плана до неделя. Решението на двамата републиканци да напуснат преговорите дойде след оспорвано заседание предния ден, по време на което представителите на управляващите са притиснали опозиционерите да склонят на по-високи данъци, твърди съветник, запознат с процеса.
„С оглед видимата готовност на републиканците да се предадат под напора на вътрешнопартийни разногласия сенатор Рийд е готов да се включи в процеса, за да не се отклоним от първостепенните задачи за създаване на работни места и свиване на дефицита“, казва Адам Джентълсън, говорител на Рийд.
От опозицията настояват да бъдат свити държавните разходи по програми като Medicare и Medicaid. Демократите пък искат да премахнат данъчните облекчения за корпорациите, включително петролните и газовите компании, казва Крис ван Холен, конгресмен от Мериленд и представител на демократите в екипа на Байдън.
Демократите предлагат постепенно премахване на данъчните облекчения за хората с годишен доход над $500 000, заяви Ван Холен в конферентен разговор с репортери. „Окончателното споразумение трябва обезателно да покрива част от приоритетите на демократите“, категоричен е сенатор Чарлз Шумър от Ню Йорк.
На политическо събитие за набиране на средства в Ню Йорк по-рано този месец Обама заяви, че „е готов да смъкне дефицита с трилиони долари“, а бюджетните икономии трябва да са „балансирани“ с по-високи данъци за богатите.
„С напредване на времето започва да се говори по-скоро за таван на дълга, а не за справяне с дефицита и задълженията - казва Бил Френзъл от института „Брукингс“ във Вашингтон, който е бивш член на Бюджетната комисия към Камарата на представителите. - Вместо да се разберат за размер от $4–5 трлн., което би стабилизирало дълга до десетилетие, вероятно ще се спрат на мярка, която ще ги изкара до края на годината или до изборите.“

Икономически риск

Държавният дълг на САЩ рискува да надвиши размера на икономиката до 2021 г. според изчисленията на Бюджетната служба към Конгреса. Маккарти отхвърля идеята на Макконъл за краткосрочно вдигане на лимита за дълга и казва, че конгресмените и администрацията „могат да стигнат до решение на проблема“, ако Обама участва по-активно в процеса.
Евентуално пришпорване на Белия дом ще принуди президента да уточни какви увеличения на данъците подкрепя – нещо, което демократите избягваха досега заради разделението си между идеите за по-високи налози и затварянето на данъчните вратички за корпорациите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване