06/26/11 17:10
(http://www.klassa.bg/)

Сирийските войски приближиха границата с Ливан

Сирийските войски настъпиха близо до ливанската граница вчера при опитите си да смажат недоволните граждани, демонстриращи в централните сирийски градове, предаде АФП. Последното насилие, избухнало в град Ксеир, на 15 км от ливанската граница и близо до град Хомс, принуди стотици хора да я преминат. Масовото изселване започна, след като близо 12 000 сирийци напуснаха страната в последните седмици в посока Турция, която започна да строи палатков град, за да се справи с потока от бежанци. Сирийската армия преследва опонентите на режима на президента Башар ал-Асад на половин километър от границата с Турция.
В петък стотици хиляди хора излязоха в няколко града на протести, свикани във Фейсбук от групата „Сирийска революция 2011 г.“. Силите за сигурност използваха бойни патрони и сълзотворен газ, като убиха 18 души.
Лидерите на ЕС приеха декларация в петък в Брюксел, осъждаща по възможно най-острия начин репресиите и шокиращото насилие, което сирийският режим продължава да налага срещу собствения си народ. Според базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права 1342 души са убити от правителствените войски при потушаване на бунтовете, като 342 човека от силите за сигурност също са изгубили живота си по време на събитията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване