06/26/11 16:46
(http://www.klassa.bg/)

Унгарската партия в Румъния заплаши да напусне коалицията

Партията на унгарското малцинство Демократичен съюз на унгарците в Румъния заплаши да напусне управляващата коалиция, ако не бъде отложена и преразгледана административната реформа, предаде Ройтерс. Това предупреди лидерът й Келемет Хунор, който е и министър на културата, след заседание в събота.
Административната реформа бе предложена от премиера Емил Бок и управляващата Демократичнолиберална партия и предвижда обединяване на 41 окръга в 8 региона. Целта е да се намали бюрокрацията и по-лесно да се усвояват средствата от еврофондовете.
Партията на унгарското малцинство възразява, защото тази промяна ще засегне унгарската общност в страната и ще наруши международните споразумения, отнасящи се до малцинствата. Хунор подчерта, че административна реформа трябва да има, но тя трябва да бъде поставена на икономическа основа, затова предлага дебатът да бъде отложен за есента. Той допълни, че партията му не би “напуснала кораба” с лека ръка, защото сега не е моментът за разцепване на коалицията, но ако се наложи, не се притеснява да мине в опозиция.
Според анализатори, трите партии от коалицията и независимите депутати, които я подкрепят, ще намерят компромисен вариант.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване