06/27/11 18:04
(http://www.klassa.bg/)

Владимира Янева постъпи за лечение в болница

Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева е постъпила за лечение в Александровска болница и не може да се яви пред комисията за конфликт на интереси към ВСС. Това съобщиха от съдебния съвет вчера, за когато беше насрочено изслушването на съдийката по казуса „Софийски имоти“. В петък Янева е изпратила писмо, с което уведомява висшите магистрати за заболяването си.
Новият шеф на СГС е постъпила за лечение в психиатрията на Александровска болница с диагнозата биполярно афективно разстройство втора степен, съобщи по-късно агенция „Блиц“, позовавайки се на информация на дежурната сестра. Като близък човек тя е посочила баща си доц. Яне Янев, който работи в Клиниката по урология на същата болница. Хората, изпитващи това страдание, живеят с постоянни клатушкания в настроението - от весело и приповдигнато до потиснато и депресивно, обясниха медици.
Янева трябваше да се яви пред комисията за конфликт на интереси заради изнесените факти, че през 2002 г. като пълномощник на баща си е купила два имота от „Софийски имоти“, а седем години по-късно при нея попада делото срещу управителя Тошко Добрев. На 22 юни Инспекторатът към ВСС констатира четири нарушения в сроковете на процеса, който все още не е насрочен.
Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов, който е семеен приятел на съдийката, коментира пред bTV, че процедурата по избора й е безупречна. Цветанов съзря и връзка между Синята коалиция и Съюза на съдиите, който поиска оставката на ВСС заради избора на Янева. „Този Съюз на съдиите е като политически орган вече. Той е функция на Синята коалиция", каза министърът. „От кои магистрати дойде напрежението, колко са тези съдии?“, попита той и добави: „Вижте кой стои зад исканията на съдиите – Иван Костов. Нели Куцкова не беше ли зам.-министър в политически кабинет на сините, тя беше също политическа кандидатура за вицепрезидент на загубилия президентските избори Петър Стоянов“, каза Цветанов. „Този човек си изсмуква нещата от пръстите. Жалка история е това нещо, което той прави", коментира Иван Костов. По повод неявяването на Янева пред ВСС той коментира: „Уплашило се протежето и избягало, те често се плашат и бягат, такава е съдбата на всеки поставен човек." По повод думите на правосъдния министър Маргарита Попова, че ако е на мястото на Янева би подала оставка, Цветанов пък каза: "Както аз се концентрирам върху това, което се извършва в момента в борбата срещу организираната престъпност, по същия начин в момента Маргарита Попова трябва да се занимава повече и по-активно с това, което е Търговският регистър, това, което е съдебната система", каза Цветанов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване