06/27/11 18:10
(http://www.klassa.bg/)

Може да загубим €45 млн. за газовата връзка с Гърция

България може да загуби 45 млн. евро от плана за възстановяване на Европейския съюз, отпуснати за предпроектното проучване на новата газова връзка с Гърция. Това съобщи за „Класа“ експертът Христо Казанджиев. Той обясни, че през миналата година Eвропейската комисия вече е удължила веднъж с шест месеца срока за вземане на инвестиционното решение от смесеното дружество между Българския енергиен холдинг и „Посейдон”. В него по равни дялове притежават италианската компания „Едисон“ и гръцката ДЕПА. В съвместното дружество холдингът и „Посейдон” държат по 50%. По думите му има повторно искане за удължаване на срока за решението с още година, но вероятно Брюксел ще откаже, защото процедурата не допуска това.
Проф. Кристалина Стойкова от Геологичния институт към БАН пък определи шистовия газ като нов енергиен ресурс. Това заяви самата тя вчера пред Нова телевизия. По думите й в България има шисти, богати на нефт и газ, но досега никой не е обръщал на тях внимание като потенциален енергиен източник. Технологиите се прилагат в последните 10-15 години, в резултат на което стана възможно и икономически рентабилно извличането на газа от такива скали. "Сондирането е рутинен процес, като при него не се използват вредни за човешкото здраве химикали", твърди проф. Стойкова. Скалите, където се очаква да се намерят богатите на газ шисти, са на 3,5 км дълбочина и няма как чисто физически евентуални замърсители да достигнат до повърхността. Затова замърсяване в района на Нови пазар не е възможно. Що се отнася до технологията, по която шистовият газ ще се добива, този въпрос сега не е на дневен ред, тъй като находището изобщо не е доказано.
Според Петко Ковачев от Института за зелена политика, при положение че се премине към масов добив на шистов газ у нас, екологичните въздействия ще са доста сериозни. Най-напред в технологията за добив на такъв газ са САЩ, но там и проблемите са най-много, посочи Ковачев. Той посочи, че във Франция има мораториум върху добива на шистов газ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване