06/27/11 18:17
(http://www.klassa.bg/)

Ниска инфлация и 3,3% ръст у нас през 2012 г.

Икономическият ръст на България ще се ускори от 2,8% тази година на 3,3% през 2012 г., а инфлацията ще бъде ниска. Това сочи тримесечният анализ на „УниКредит“ за страните от Централна и Източна Европа. Според икономистите сред причините за това ще бъде комбинацията от бавно възстановяване на вътрешното търсене и все още сравнително високата безработица. До края на тази година инфлацията в България ще продължи да е проблем въпреки индикациите за успокояване през втората половина на годината. „На годишна база потребителските цени ще достигнат своя пик през юни и юли, когато се очаква инфлацията да достигне 6%, а до края на годината да се успокои до около 4%“, се посочва в анализа на „УниКредит“. Очаква се икономическият растеж у нас да загуби част от скоростта си през следващите месеци заради трудностите в процеса на възстановяване в България и влошените перспективи пред световната икономика. Припомняме, че разчетите на „УниКредит“ са поредните по-песимистични прогнози, отколкото официалните правителствени данни. В бюджета за 2011 г. е записан икономически ръст от 3,6%. От консултантската компания Ernst and Young в лятната си прогноза очакват 3,2 на сто през тази година и 4,8% през 2012 г. Европейската комисия залага 2,6% през 2011 г. и 3,8% през 2012 г., а МВФ – 3% тази година и 3,5% догодина.
„По-доброто усвояване на средствата от Европейския съюз и евентуално трайно разрешаване на кризата с публичния дълг на Гърция, която в момента ограничава капиталовите потоци към целия регион на Балканите, ще са факторите, които очакваме да подкрепят увеличаването на инвестициите в икономиката на България през 2012 г.“, пише още в доклада за Централна и Източна Европа.
По отношение на публичните финанси анализаторите на „УниКредит“ отчитат положителна тенденция. През първите четири месеца на 2011 г. бюджетът отчете дефицит от 0,7% от БВП в сравнение с над два пъти по-голям недостиг през същия период на 2010 г. (1,8% от БВП). Това е отражение на комбинация от значителен ръст от 11% на годишна база в постъпленията от данъци и 3,5% свиване на разходната част. Очакванията на анализаторите са България да редуцира бюджетния дефицит под 3% от БВП през тази година. Потреблението ще нарасне с 0,2 и 2,1% съответно тази и следващата година, а номиналното месечно възнаграждение от 357 евро през 2011 г. ще стане 380 евро догодина.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване