06/27/11 21:42
(http://e-vestnik.bg/)

Симпатизантите на Бойко в интернет вече са малцинство 1 към 2,5. Има ли алтернатива?

Страницата “Ден без Бойко Борисов” за два дни събра 8000 привърженици и броят им расте лавинообразно.

Инициативата във Фейсбук “Ден без Бойко Борисов” показа съотношението на симпатизантите и противниците на Бойко Борисов в интернет обществото. Феновете му се оказаха около два пъти по-малко в от тези, които го подкрепят.

Към полунощ на 27 юни, за два дни, към инициативата във Фейсбук (виж тук) са се присъединили 8000 души, а 3200 са я отказали. Към 970 се колебаят (може би). Поканените, които още не са отговорили са 34 000 само за два дни, което показва с каква скорост се разпространява страницата. Извадката е достатъчно представителна, за да се направят изводи за политическите настроения.

Оказва се, че хората, на които им е писнал Бойко Борисов, не го харесват и искат да има ден без него в медиите, са около 2 пъти и половина повече от тези, които го одобряват и са против инициативата. Като се прибавят и тези, които се колебаят по въпроса, симпатизантите на Борисов се оказват само около 1/3 от интернет пространството.

Но те се надяват, че той има по-широка подкрепа сред овчари и сред онези, които си садят картофи сами, поради силната насоченост на борисовите призиви към този електорат. Неотдавна Борисов посъветва на лекция студенти да стават овчари, имало свободни места, и се подигра с ай ти–специалистите, които се оплаквали, че няма работа, а не ставали овчари.

Инициативата за „Ден без Бойко Борисов” е на трима студенти по на 25 години, които са си сложили имената – Васко Павлов, Валя Крушева, Камелия Енчева. Идеята е оригинална за България, макар че подобна съществува в Рим от година. Тя не е популярна у нас и едва ли тримата инициатори са я заимствали от Италия.

Опитът на Рим - Ден без Берлускони и Uninstalling Berlusconi

За пръв път в края на 2009 г. в Италия е органазиран национален “Ден без Берлускони”, когато италианци в цялата страна излизат на демонстрации. След това подобно събитие се повтаря в Рим (където не обичат хич премиера) през месец-два. Столичани излизат на празник през уикенда, веселят се по улиците, носят шапки, фланелки с подигравки към премиера си и плакати „No Berlusconi Day”.

А по време на референдума неотдавна, в който в Италия отхвърлиха и ядрената енергетика и др. инициативи на Берлускони, във Фейсбук се появи изображение за инсталиране на софтуер и надпис Uninstalling Berlusconi 57,2% almost complete – деинсталиране на Берлускони почти завършено – 57,2% - колкото са резултатите от референдума против идеите на премиера.

Плакат за националния протест 2009 г. в Италия. По-късно такъв ден се прави няколко пъти през уикендите в Рим.

За българския премиер Борисов жегата започва да настъпва на втората година от управлението му. Но тук икономическото положение под негово ръководство е далеч по-тежко от това в Италия. Там недоволството е по-скоро от личността на Берлускони, който започна да дразни повечето италианци.

В България нарастващото раздразнение от Борисов е съчетано с тежка икономическа стагнация, задълбочена от правителството му, по оценки от чужди анализатори, а не на местната опозиция (например доклад на Световната банка от март, според който правителството на ГЕРБ е засилило негативния ефект от кризата). Освен високата безработица, мнозинството от работещите са с намалени доходи, а икономическите мерки обезкуражават все повече. Правителството се грижи само за показни проекти като магистрали, метро и пътни участъци, а усвояемостта на фондовете от ЕС е по-ниска от тази при предишното правителство, въпреки че тогава спряха част от парите заради проверки за корупция.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване