06/28/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Путин си назначи милиардер за опозиция

Путин награждава Прохоров. Снимка: официален сайт

Съботният конгрес на партия “Правото дело”, избра за неин лидер милиардера Михаил Прохоров. Прохоров смята да превърне “Правото дело” във втора партия на властта (след “Единна Русия” - б. р.), а самият той е готов да стане премиер, пише “Комерсант”. “Тихият и могъщ” министър на финансите на Русия Алексей Кудрин, застъпник за “справедлива конкуренция в политиката и бизнеса”, отказа да оглави партията “Право дело”. Мястото зае “дендито”, “несметно богатият“ Прохоров, който “никога не се е отличавал с гражданска позиция, мъжество или дисидентство” и за момента е известен единствено с “антинародни” инициативи в сферата на труда, пише западната преса по повод учредяването на новата партия, оглавена от известния руски олигарх.

За министъра на финансите Алексей Кудрин е дошло странно време, смята “Ню Йорк таймс” и отбелязва, че това е един от най-тихите и най-могъщи хора в Москва. През последните месеци този отколешен съюзник на Путин обаче на няколко пъти призоваваше за дълбоки вътрешни промени, заявявайки, че Русия ще напусне редиците на първите страни в света, ако не разреши справедлива конкуренция в политиката и бизнеса, пише изданието.

“В период на политическа неопределеност призивите на Кудрин не трябва да се игнорират. За 11 години на този пост той е преживял вече петима министър-председатели и почти със сигурност ще остане на мястото си следващата пролет без значение кой ще стане президент”, смята “Ню Йорк таймс“. Освен това той “говори от името на авторитетна група хора: представителите на високопоставения руски елит, борещи се за политически промени, идващи от самата система”.

За явно недоволство на президента Медведев Кудрин се е отказал от поста председател на “Право дело”. Миналата седмица той поясни, че работата в правителството няма да му позволи да се занимава с изграждането от нулата на нова партия. Той обаче каза, че с цялото си сърце подкрепя създаването на силна либерална партия и че отказът няма да му попречи да подкрепя целите на такава партия.

Начело на партията “Право дело” застана олигархът Михаил Прохоров. Вестник “Тагесцайтунг” пише: “Наблюдателите са изненадани: каква е причината това денди да заеме мястото председател на либерална партия?”. Прохоров е не само баскетболен запалянко. Като биатлонист той притежава издръжливост, знае да стреля, като кикбоксьор владее нетрадиционни видове борба. Това обаче е недостатъчно, за да противодейства на интригите на Кремъл, ако те се насочат към него, допуска германското издание.

Новият лидер подчерта, че организацията не бива да бъде “партия на бизнеса или интелигенцията”. Нейни избиратели са “главите на семейства, мъжете и жените, които всеки ден вземат решения”, а също и младежта, посочи той. За да постигне поставената цел, Прохоров е готов да се откаже от ценностите, подкрепяни от всички предишни либерални и десни партии. Той реши да се бори за всички гласове, а не само за тези на подкрепящите бизнеса. Фактически на същите избиратели разчита и Общоруският народен фронт, създаван от премиера Владимир Путин - лидер на “Единна Русия”, изтъква “Комерсант”.

Второто място на изборите е реална цел за “Правото дело”, заяви Борис Надеждин от партийното ръководство, цитиран в “Новие известия”. Колегата му Борис Титов обаче твърди, че това надали е възможно - повечето избиратели в Русия според него днес са леви и “Правото дело” може да се ориентира към средната класа, а тя е “най-много 10-15 процента”.

Прохоров никога не е изпъквал с гражданска позиция, мъжество или дисидентство. Името му се асоциира повече с прекрасните жени, които той на тълпи заведе да почиват във френския курорт Крушевел, продължава германският вестник и отбелязва, че всъщност партията “Право дело” е креатура на Кремъл. Тя трябва да неутрализира гласовете на недоволството на средната класа и предприемачите. Идеята за тази маневра може би ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване