06/28/11 14:58
(http://www.klassa.bg/)

Светила от Европа хвалят "Валкюра"

Постановката на „Валкюра“ в Софийската опера привлече вниманието на европейски авторитети, които са възхитени от зрелището.
„Сред европейските проекти на „Ринга” сравнително младата опера в София определено върши това с най-големи финансови затруднения и въпреки това тя се състезава по впечатляващ начин. В режисирането на героите, както бе миналата година с „Рейнско злато” , така и сега шефът на операта Пламен Карталов инсценира „Валкюра” със струящ от самата творба устрем, който той извлича от певците“, пише Дитмар Полачек в юнския брой на сп. Opernwelt. Критикът е силно впечатлен от сценографията, костюмите и поведението на певците. Той прави интересна аналогия между традицията на Байройт и елементи от българската античност, които е видял в постановката на Карталов.
„Павел Балев извършва невероятна възпитателна работа от пулта на оперния оркестър“ отбелязва Полачек.
„Странни същества, сякаш излезли от научната фантастика, и бойци, кацнали върху хеликоптери, преследват Зигмунд в безмилостна гонитба. Лакирани бодливи костюми от гума, маркучи, крила и брони проблясват сюрреалистично с въздействащата си пъстрота. Сребристобелите Валкюри сякаш летят по сцената с взривни глави на ракети като колесници и ездата им конкурира с тази в сградата La Fura във Валенсия“, така пише за „Валкюра“ Б. Кемпен в юнския брой на DAS OPERNGLAS. Авторът оценява подхода на режисьора Пламен Карталов към произведението: „ Пламен Карталов пренася легендата в едно вечно валидно безвремие между мистично иносказание и крещящ фентъзи екшън в естетиката на Аниме и Манга. Конгениално му помага в това сценографът и дизайнер на костюмите Николай Панайотов, той извежда на преден план всичко, което е възможно да побере и повдигне оборудването и техниката на сградата“, пише авторът. И припомня, че вече „ вървят тренировките с немския език за „Зигфрид” и тимът на Пламен Карталов се готви за 2012 година, когато Националната опера в София ще продължи да извайва „Ринга”.
Световният авторитет в операта Андрея Мерли е озаглавил своя отзив за „Валкюра“ „Вагнер в стил Манга“. „България е относително не много голяма страна, горе-долу по територия колкото Италия. Но като се вземе предвид броят на населението, малко повече от седем милиона жители, смайва обстоятелството, няма да се уморим да го повтаряме, че тя е раждала и продължава  да ражда числено най-голям брой певчески гласове от най-високо качество, които освен в родината изпълват фактически оперните афиши по света. Затова не е изненада амбициозният замисъл да се постави за първи път на сцената цялата Вагнерова тетралогия с изключително национални сили“, пише той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване