06/28/11 08:01
(http://radiomilena.com/)

Слагат защитен похлупак над Първи реактор на „Фукушима 1”

Започна изграждането на защитен похлупак над Първи реактор на японската атомна електроцентрала „Фукушима 1″. Конструкцията се сглобява с помощта на кранове от готови компоненти, изработени в съседния пристанищен град Иваки.

 

Компонентите на гигантската конструкция се съединяват без болтове и метални връзки, което би трябвало да ускори максимално работата. По монтирането на съоръжението работят водещи японски строителни компании като „Каджима“ и „Такенака“. Планира се подобни защитни похлупаци да бъдат поставени и на блокове 3 и 4, но до момента дата за това не е посочена.

Сградата на Първи реактор беше почти напълно разрушена от водородни експлозии и няма покрив. Очаква се похлупакът да спре излъчването на радиоактивна пара в атмосферата и да предотврати разпространението на радиоактивен прах из зданието.

Компанията-оператор на централата – ТЕПКО, твърди, че съоръжението е устойчиво на земетресения и би издържало силните пориви на вятъра при урагани.

/КРОСС/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Публикувана на 06/28/11 08:01 http://radiomilena.com/news/?p=13408
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване