06/29/11 16:31
(http://www.klassa.bg/)

БНТ Свят излъчва на живо концерта "Джулай морнинг"

На 1 юли зрителите на сателитния канал на националната телевизия БНТ Свят ще станат свидетели на емблематичния „Джулай морнинг” концерт, на живо от 5 до 6 часа сутринта. Прякото предаване ще бъде в най-пиковия момент - изгряването на юлското слънце на варненския плаж.
В концерта ще вземат участие БГ рок групите БТР с Джон Лоутън, група „Сънрайз” с Кен Хенсли и други. Изгревът ще бъде около 5:35 ч и ще бъде посрещнат със световния музикален хит July Morning, изпълнен на живо от авторите му „Юрая Хийп”.
„Джулай морнинг” по името на известната песен на групата „Юрая Хийп” от 1971 година (July Morning) е традиционен хипи празник и в България, възникнал във Варна в средата на 80-те години на миналия век. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.
И две филмови премиери в ефира на БНТ. Едната е лентата „Спасението Лампедуза” на журналистката Добрина Чешмеджиева, редактора Татяна Тасева и оператора Денислав Кънчев, които проследяват пътя на емигрантите от Лампедуза през Палермо и Рим, който ще бъде излъчен на 30 юни, от 22:00 ч в „Светът на живо”.
След преживените емоции и перипетии от страна на екипа на БНТ зрителите на обществената телевизия ще могат да видят и документалния филм на новинарката от сутрешния блок Аделина Радева и оператора Огнян Колчаков „Недоволните гърци” на 2 юли от 18 ч. Камерата е запечатала уникално интервю с култовия Микис Теодоракис и правнука на Алексис Зорбас – Ставрос.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване