06/29/11 18:38
(http://www.klassa.bg/)

"Газпром" се прицели в гръцката DEPA?

Дълговата криза в Гърция доминира в новините на повечето европейски държави. Плановете за спасяването на Атина от фалит постепенно придобиват ясни очертания. Но покрай евентуалния фалит на държавата като че ли в сянка остана един друг стар геополитически проблем, пише CNBC, цитиран от investor.bg. Гръцкото правителство се опитва да финансира дълговете си с продажбата на държавни активи, припомня изданието.
За приватизация е обявена и DEPA – националната газова компания на Гърция. Тя е от стратегическо значение, тъй като Гърция е един от основните транзитни коридори на синьо гориво. Като най-южна точка на Европейския съюз от Брюксел възлагаха големи надежди именно чрез гръцката мрежа да се диверсифицират газовите доставки за Европейския съюз и това прави компанията особено ценна.
От приватизацията на DEPA обаче може да се възползва руският гигант „Газпром“, който и без това е най-големият доставчик на природен газ за Европа. Според анализатори руската държавна газова компания ще се включи в наддаването за гръцката. От Москва обаче отказват да коментират, въпреки че още през март обявиха интереса си.
„Газпром“ вече разшири влиянието си на Балканите, купувайки контролния пакет акции в NIS – сръбската газова компания, преди две години.
Ако руснаците успеят да влязат в DEPA, това няма да означава, че транзитните газови проекти са загубени, а че ще се пренася руски природен газ, коментира Марко Папич от Stratfor.
Управляващият директор на трансадриатическия газопровод, чрез който до Италия ще се доставя турски газ през територията на Гърция, допълва, че „Газпром“ доставя за DEPA 2–3 милиарда куб. м синьо гориво, но договорите изтичат през 2016 година. Затова вероятно руският доставчик иска да си осигури продължаване на договорите. Каква по-голяма сигурност от това да си купи гръцката газова компания, коментира CNBC.
Според анализатори Европейската комисия се е провалила в опита си да изгради всеобхватна енергийна политика в областта на газовите доставки. Затова и важните решения за диверсификацията вероятно ще бъдат взети далеч от Брюксел, прогнозира CNBC.
Фактор за последното са и силните бизнес връзки на Русия с Германия – първата европейска икономика. Берлин и Москва се „обвързаха“ с договора за изграждане на газопровода „Северен поток“. Германците едва ли ще рискуват да се опълчат на руснаците, а имат водеща роля в разрешаването на гръцките проблеми.
Затова няма да бъде учудващо, ако Германия благослови евентуалното влизане на “Газпром“ в DEPA.


„Енел“ продаде дела си в ТЕЦ „Марица-изток 3“ за 545 млн. евро

Enel S.p.A. (Enel) съобщи, че холандското дъщерно дружество Enel Investment Holding BV е приключило сделката за продажбата на целия акционерен капитал на регистрираните в Холандия компании Maritza East III Power Holding BV и Enel Maritza O&M Holding Netherland BV. Стойността на сделката при приключването й за 100% от дяловия капитал на компаниите, включени в прехвърлянето, е 545 милиона евро, което съответства на 0,60 милиона евро за MW. Консултант по сделката е „Райфазен инвестмънт“ АГ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване