06/30/11 17:45
(http://www.klassa.bg/)

БАН иска 110 млн. лв. субсидия за 2012 г.

Около 110 милиона лева държавна субсидия са необходими на БАН за 2012 година, за да може да съществува. Това каза вчера председателят на академията акад. Никола Съботинов. "Ние си изкарваме допълнително собствени приходи за наука и научни изследвания, но за да поддържаме тази инфраструктура и много дейности с национален характер, са ни необходими тези около 110 милиона лева", обоснова се акад. Съботинов. Той повтори отново, че не достигат средства за синоптичните прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН). Акад. Съботинов припомни, че преди време ръководството на БАН беше взело решение за отпускане на допълни средства, но "само за консумативи" за НИМХ-БАН. От началото на реформите в БАН през 2010 г. до момента учените и персоналът са с 900 души по-малко, съобщи председателят акад. Никола Съботинов пред БТА.
„След приетите от тази година промени в Закона за БАН не сме получили засега никакви допълнителни средства и държавната ни субсидия за 2011 година си остава 59 милиона лева“, отбеляза акад. Съботинов. На 4 юли ще има извънредно заседание на Съвета на настоятелите на БАН с "единствена точка – финансовото състояние на академията до края на 2011 година", съобщи той.
Държавата е намалила разходите си за научноизследователска и развойна дейност с над 35 млн. лв. - до 195 млн. лв. през миналата година. Това показва сравнението на данните на Националния статистически институт (НСИ) на бюджетните разходи за това перо през 2010 г. и 2009 г. Намалял е и делът на парите за наука като процент от брутния вътрешен продукт (БВП). През 2009 г. те са били 0,35% от БВП, или над два пъти по-малко спрямо средното ниво в Европейския съюз, а през миналата година дори са паднали до 0,28%.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване