06/30/11 18:09
(http://www.klassa.bg/)

България сред най-големите получатели на европари през периода 2014-2020 г.

България, Латвия, Литва и Естония, които са най-бедните страни в ЕС, ще бъдат и най-големите нетни получатели от бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г. като процент от брутния национален доход. Това съобщи еврокомисарят по бюджета и финансовото планиране Януш Левандовски, цитиран от БТА. Късно снощи Еврокомисията одобри проекта за финансова рамка през следващия програмен период на общността. По документа предстоят сериозни дебати идните 18 месеца.
Посочените четири държави са големите победители в този бюджет, но така си гарантираме баланса и 7-годишен икономически мир в Европа, коментира още Левандовски. По-рано еврокомисарят Кристалина Георгиева заяви пред БНР, че България може да получи с 10-15% повече субсидии от европейските фондове в периода от 2014 до 2020 г., ако докаже способността си да усвоява ефективно евросредствата.
В проекта се предвижда и по-бързо изравняване на директните плащания за българските земеделски производители със субсидиите в старите страни - членки на Европейския съюз. Това означава 70% нарастване на субсидиите за фермерите, но при условие че 30 на сто от бюджета се изразходва за агроекология, поясни още комисар Кристалина Георгиева.
Финансовата рамка на общността предвижда и създаването на нов европейски фонд за по-добра свързаност на енергийната, транспортната и комуникационната инфраструктура. Поради доброто си местоположение България би могла да се възползва от този фонд, като държавите членки тепърва ще обсъждат параметрите на подпомагане, твърди Георгиева.
Въпреки искането на Великобритания, Германия и Франция за замразяване на евробюджета от 2014 до 2020 година Еврокомисията предложи той да бъде увеличен с 1%. Предвижда се част от необходимите допълнителни приходи да дойдат от нова форма на данък върху добавената стойност, който ще отива директно в Брюксел, както и от данък върху финансовите транзакции. Цялата предложена сума за следващите 7 години възлиза на 1 025 трлн. евро разходи и задължения (1,05% от брутния национален доход на ЕС) и 971,5 млрд. евро (1% от брутния национален доход на ЕС) плащания.
Европейският съюз се нуждае от "новаторски бюджет", където всяко евро достига целта си, заяви шефът на ЕК Жозе Барозу, представяйки плановете за новата бюджетна рамка. Според плана паричните средства, набрани директно чрез новите мерки, като например европейски ДДС и данък върху финансовите транзакции на стойност около 30 милиарда евро на година, ще доведат до увеличение с 40 на сто на приходите на ЕС. В същото време вноските от държавите членки, които в момента възлизат на 76 на сто от общите приходи, ще спаднат с около една трета. Останалата част от бюджета ще се финансира чрез митнически тарифи по границите на ЕС и част от ДДС, събран от държавите членки.
С единния ДДС ще се облагат всички страни в 27-членния съюз, като ще бъде фиксиран един процентен пункт и ще се прехвърля директно към ЕС от 2014 година. В сравнение с настоящата бюджетна рамка за 2007-2013 г. Брюксел предлага увеличение на разходите с 5 на сто.
Междувременно идеята за единния ДДС вече срещна неодобрението на Лондон, който я отхвърля.
Общата селскостопанска политика с предвидено финансиране в размер на 281 млрд. евро остава стратегически важна за европейската икономика и околна среда, допринасяйки за производството на безопасни и здравословни хранителни продукти и за развитието на селските райони. Предвижда се разликите в субсидиите за фермерите от отделните държави - членки на ЕС, да бъдат намалени.


Борисов благодари на Барозу за проектобюджета

"Благодаря на Европейската комисия и на председателя Жозе Мануел Барозу за изключително благоприятния за България проектобюджет за периода 2014-2020 г.“ Това каза премиерът Бойко Борисов в черногорския курорт Свети Стефан вчера, където участва в среща на лидерите от Югоизточна Европа. Борисов отбеляза, че в проектобюджета са заложени близо 70% повече средства за земеделските ни производители, около 15% повече по кохезионните фондове, както и финансирането на строежа на магистрала "Хемус", предаде vesti.bg.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване