06/30/11 17:27
(http://www.klassa.bg/)

Бъсеску постави в шах депутатите

Траян Бъсеску обяви, че може да се откаже от близо половината от втория си петгодишен мандат, стига парламентът да промени конституцията и да направи изборите за държавен глава и народни избраници две в едно.
Според него това може да стане, като се съкрати президентският мандат с една година на четири, колкото е и на парламента, и изборите се организират през ноември 2012 г. Бъсеску публично мотивира в телевизионно интервю изненадващото си предложение с аргумента, че така е „по-добре за страната“ и че в началото на следващия 7-годишен бюджет на ЕС е добре Румъния да е минала през избори, за да усвои по-добре евросредствата.
Президентът е наричан популист в родината си. Той добре знае, че няма нагласа сред депутатите и сенаторите за предсрочни избори. Ясно е също така, че не може да се кандидатира за повече от два мандата. Но с предложението да напусне преждевременно двореца „Котрочен“ Бъсеску наистина постави в шах парламента и го предизвика ясно да мотивира очаквания отказ. Избори две в едно ще излязат по-евтино на хазната, значи в тази насока депутатите нямат полезен ход.
Единствено биха могли да забутат въпроса в безизходицата на парламентарната процедура, например недостиг на гласове за промяна на конституцията. Но топката си остава в полето на парламента.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване