06/30/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Д-р Веселин Тенев: Нашият национализъм е да мразиш съседите, американският - да обичаш страната си

Д-р Веселин Тенев на път за остров Тасос това лято. Снимка: личен архив

Д-р Веселин Тенев e български психиатър, който работи в САЩ. Тенев е един от основателите на групата „Мъртви поети” през 90-те години, бил е водещ на предаване за приложна психология „Психо” по радио „НЕТ”. Завършва медицина в София през 1999 г. Специализира психиатрия в Окръжния диспансер за психични заболявания в София (т. нар. „Четвърти километър”). Работил е в клиниката по съдебна психиатрия и съдебна психология към Университетска болница “Св. Наум”. Специализирал е в университета в Айова, САЩ. Има публикации в американски психиатрични списания.  (Виж тук историята на заминаването му за САЩ.) Разговорът с него е излъчен в предаването “Колегиално” на радио “Алма Матер Класик ФМ”.

- Да прескочим от Балканите към Америка и обратно пак у нас с помощта на д-р Веселин Тенев, който живее и работи в Айова като психиатър и следи събитията у нас.

- Психиатричните събития.

- Да, забавно е… Ние бяхме заедно на един кротък остров, гледахме едни кротки вълни…

- Кротки чайки… Аз имах чувството, че на Тасос стимулирах българската икономика, защото българи бяха барманите, българи бяха готвачките, българи бяха чистачките. Туристите също бяха българи. Дори имах весело преживяване с един човек, който с помощта на английския ме обучаваше на гръцки как да си поръчам две бири докато не разбра, че съм българин и ми каза да си говорим на нормален език. (смях) Аз съм завършил класическа гимназия и знам старогръцки, но най-много да си докарам бой ако се опитам да кажа или прочета нещо на новогръцки…

- Тук ме подсещаш, че от „Атака” бяха ходили в гръцко, в бивши български територии, бяха снимали и естествено гърците ги бяха изгонили от там.

- И правилно – няма политическа идеология, която да оневинява невъзпитанието. Трябва да взимаме пример от Франция и Германия, например. Те имат да делят повече неща, отколкото ние с гърците, но въпреки това са в основата на Европейския съюз.

- Плакатът с надпис „Тихо, да не събудим българите” ми хареса много, но неясно защо се появи група във Фейсбук против това, появи се и друга група, породена от лозунга, против турците като за наказание се използваше сексуална основа…

Д-р Тенев свири на пиано в дома си в САЩ. Снимка: личен архив

- Много ми е странно, в България… В съвременното ни общество всичко е толкова глобализирано, че наистина във Фейсбук има толкова много неща, вече дори има услуга – пускаш снимка и търсиш човек, което е много хубаво, но от друга страна е зловещо, защото контрола става страхотен. Глобализацията е реална и в тази ситуация няма никакво значение, че ти си купуваш цигари от Сърбия, които ги пушиш в Гърция, докато пазаруваш там някакви други неща с долари, чувстваш се македонец, а прадядо ти е живял в Австралия, например. Нещата са толкова смесени, че най-глупавото е човек да бъде националист, защото мрази някоя съседна държава.

- Какъв е твоят прочит на национализма?

- Мисля, че най-добрия прочит на национализма би бил да намерим неща, с които да се гордеем, че сме българи днес. А не да се гордеем, че Хан Аспарух е разгонил фамилията на гърците преди много години, не да се гордеем, че онзи варварин Хан Крум е отрязал главата на Никифор и му е изял мозъка и му е пил по-късно от черепа вино… Това са варварски неща от днешна гледна точка.

Българинът има много неща, с които може да се гордее и те не са по бойните полета, защото в интерес на истината ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване