06/30/11 06:36
(http://radiomilena.com/)

Живко Георгиев: Войната за местния вот започна, а за президентския ни чакат само изненади

От около 1-2 месеца най-често отговарям на въпроса защо се бавят големите партии с излъчване на президентската си кандидатура. Нито една от основните политически сили не подценява този вот. Това заяви в предаването „Преди всички“ по БНР социологът Живко Георгиев от Галъп Интернешънъл.

 

„В някакъв смисъл изборният цикъл, който предстои е решаващ и в двете си фази. Залогът е голям защото от изхода до голяма степен ще се предопределят тенденциите за парламентарните избори“, каза той.
Между другото, подготовката за местните избори си тече с пълна сила. Местният политически елит е много пъстър, поясни социологът.

 

„Едва ли някой ще се изненада от резултатите в основните общини, но и малките не са за подценяване, защото подсказват дали нещо се променя в политическата култура, в състоянието на регионите, във влиянието на другите паралелни власти върху сивата, скрита власт. Местната власт си е извоювала известна автономия спрямо политическите процеси на централно равнище. Ще видим редица кметове, вече с опит, от политически сили без значимо влияние. Те с мажоритарните си качества са станали безспорни и винаги биха спечелили местния вот. Сега е етапът не на прогнозните изследвания, а на тестване на имена. Ще кажа само, че в близо половината областни центрове кметовете имат реалните шансове да бъдат преизбрани и то не от традиционните партии. Има общини, в които се появяват нови лица с потенциал. Има опит за предлагане на кандидатури от ново поколение, млади хора. Една от тенденциите, които ще наблюдаваме, че в не малко големи общини местния политически елит, който е бил твърде стабилен през последните 15-20 г., е изчерпал себе и се появява търсене на нови лица с утвърдени имена от не политическата сфера“, каза експертът.

 

За специфика в президентската кампания не можем да говорим, поясни той. Там неяснотите са големи, допълни Георгиев.
Някои журналисти и анализатори интерпретират това като безотговорно отношение на големи политически сили. И на тях не им е лесно. На ГЕРБ при всички случаи ще му е по-лесно, като изважда кандидата си в последния момент. БСП ще излъчи кандидатура, която ще се нуждае от по-голямо технологическо време, за да бъде добре представена пред електората на БСП и пред по широката публика за подкрепа. БСП е партия от идеологически тип, тя е партия с кауза. Там е по-трудно да се преглътне прекалено екстравагантна кандидатура, не много близка в идеологическия си формат кандидатура. Докато при ГЕРБ няма такъв проблем. Изненади ще има и ще следим процеси, каза още Живко Георгиев.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване