06/30/11 21:00
(http://e-vestnik.bg/)

Петте задачи на Кристин Лагард начело на МВФ

Кристин Лагард, която бе избрана за управляващ директор на Международния валутен фонд, ще трябва да направи пет неща, за да укрепи авторитета на фонда, според “Файненшъл таймс”. Първо, да раздели работата като управляващ директор от политическите си амбиции, тъй като предшественикът й Доминик Строс-Кан явно е използвал работата си в МВФ като трамплин към креслото в Елисейския дворец.

Второ, хората на ръководни позиции във фона трябва да бъдат назначавани там заради заслугите си, а не защото са от тази или онази страна. Трето, МВФ трябва по-ясно да реагира на финансови кризи. Четвърто, трябва да има готовност, че някои кредити, отпуснати на страни в криза, може и да не бъдат върнати.

Петата задача на новия шеф на МВФ е да възстанови имиджа на ръководството му и служителите му, опетнен от ареста на Доминик Строс-Кан, който е обвинен в сексуално посегателство. И върху всичко това Кристин Лагард трябва да започне да работи още сега, за да може МВФ да продължи да играе ролята на най-влиятелна международно институция в света.

“Уолстрийт джърнал” пише, че 55-годишната французойка, която ще заеме поста идния вторник, ще трябва да ръководи международна институция, като демонстрира независимост от предишната си длъжност във френското правителство. Освен това скептиците ще я наблюдават внимателно дали като европейка ще облагодетелства с предимство затъналите във финансови затруднения държави в Европа.

Лагард, която е първата жена и 11-ия пореден представител на Европа на върха на МВФ, ще има и задачата да предостави на развиващите се страни повече правомощия в рамките на фонда и да помогне за възстановяването на институцията след внезапната оставка миналия месец на Доминик Строс-Кан, който е обвинен в сексуално посегателство, отбелязва вестникът.

Той припомня, че единственият съперник на Лагард за ръководния пост в МВФ - мексиканецът Агустин Карстенс - каза, че като европейка французойката ще има конфликт на интереси, тоест ще възникне ситуация, когато “длъжници доминират в кредитна институция”.

Преговорите за дълга на Гърция ще дадат на Кристин Лагард възможност да покаже отрано своята независимост, въпреки че анализаторите не очакват тя да се отклони от досегашната си позиция за подкрепа на Гърция и запазване на единството на еврото, заключава “Уолстрийт джърнал”.

“Вашингтон пост”  отбелязва два факта: Лагард е първата жена и първият мениджър без икономическо образование начело на МВФ. Ще се наложи тя веднага да скочи в преговорите за кризата в Гърция, да направлява исканията на развиващите се страни за повече власт във фонда и да възстановява имиджа на агенцията след скандала с предшественика й.

Юрист по образование и умел дипломат по репутация, способността й да се справи с тези въпроси - повече като преговарящ, отколкото като доктор по икономика - ще определят дали тя ще има успех, или ще се провали през петгодишниня си мандат, предрича “Вашингтон пост”. Вестникът подчертава, че повечето европейски страни одобриха кандидатурата й още преди да узнаят кой ще бъде неин конкурент, а според източници от МВФ тя е била предпочетена пред технократа Карстенс заради своите политически качества.

“Гардиън” цитира изявлението на френския президент Никола Саркози, че избирането на Лагард начело на МВФ е “победа за Франция”. Но в частен разговор, пише вестникът, Саркози се е оплакал от това, че губи Лагард като член на правителството си и че това може да намали шансовете му да бъде преизбран на президентските избори догодина.

Освен това напускането на Лагард прави Саркози уязвим на атаки, защото обещаното от него силно женско присъствие в правителството се изпарява. Саркози се опасява също от това, че близките асоциации между него и Лагард и непопулярните мерки на МВФ могат да навредят на имиджа му в очите на френските избиратели, пише “Гардиън”.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване