06/30/11 17:34
(http://www.klassa.bg/)

Синята коалиция иска одит на партийните субсидии

Синята коалиция настоява Сметната палата да направи одит на партийните субсидии, а временна анкетна парламентарна комисия да провери и огласи към кои партии са пренасочени бюджетните субсидии на независимите депутати. Надяваме се до края на деня да съберем необходимите 48 подписа под всяка от двете подписки, съобщи вчера в парламента депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов. Колегата му Иван Иванов допълни, че подписката за временната анкетна комисия е била предложена първо на ГЕРБ, тъй като са член на ЕНП, също както и Синята коалиция. По думите на Иванов лично председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев му е съобщил, че те няма да подкрепят такава подписка.
И двете проекторешения ще бъдат предложени за подпис на всички парламентарни групи, включително и на независимите, тъй като въпросът е свързван с изчистването на имиджа на парламента, допълни Иванов. Проверка на „Класа“ показа, че до вчера вечерта подписите все още не бяха събрани.
Буквално минути след брифинга на Синята коалиция зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов категорично отрече, че ГЕРБ са отказвали да подкрепят създаването на временна анкетна комисия.
Очакваме от Синята коалиция да представят проекторешението с мотивите си, каза Николов. Според него вероятно темата ще бъде обсъдена на редовното заседание на парламентарната група във вторник. Николов изтъкна, че не ГЕРБ, а тройната коалиция е въвела практиката парите да следват депутата, който напуска парламентарната си група.
Сега ни обвиняват, че провокираме напускането на едни или други депутати, а това категорично не е така, заяви Николов.
Също вчера независимият депутат Тодор Великов обяви, че от 1 юли полагащата му се субсидия като народен представител ще бъде пренасочена към ГЕРБ. Той напусна РЗС в началото на годината. Според Тодор Великов законодателят правилно е записал субсидията да следва депутата, защото някои партии били превърнати в частни дружества. В тази връзка Великов предложи анкетна комисия да разследва как лидерите на политическите сили, чиито депутати ги напускат, изразходват средствата.
„Танцуващите със субсидии” трябва веднага да престанат да правят това, защото и бездруго ниското доверие в парламента ще се срине до краен предел, коментира вчера Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване