07/01/11 21:27
(http://e-vestnik.bg/)

Обречен ли е гръцкият план за икономии?

Преди години един гръцки министър на финансите, на когото му бе омръзнало от преразходите и прахосничеството в държавата, твърдеше, че може да спести средства чрез закриването на националната железница и чрез возенето на нейните пътници навсякъде с таксита. Тогава той бе обвинен, че преувеличава, но изглежда по-скоро е бил виновен, че е омаловажил проблема. През 2009 г. гръцката железница събра от пътници и други приходи само 174 милиона евро (250 милиона долара). Същевременно тя похарчи 246 милиона евро за заплати, а загуби общо 937 милиона евро.

На 29 юни покрай носещия се във въздуха сълзотворен газ около демонстрантите пред сградата на гръцкия парламент, политиците подкрепиха принципно новия наказателен план за икономии. По времето, когато започна да се печата броят на списание “Икономист”, се очакваше те да приемат плана за икономии при второ гласуване. Това ще осигури възможност на държавите от еврозоната да одобрят втория спасителен пакет за Гърция, който най-вероятно ще бъде на стойност около 120 милиарда евро.

Уви, гръцкият план за икономии изглежда обречен на провал. Той прави прекалено малко, за да предотврати епическото безразсъдство на гръцките железници и на други погубващи схеми. Той ще притисне прекалено силно обикновените гърци с нови данъци, ограничаване на разходите и прибързана приватизационна схема. И той почти сигурно ще осъди Гърция на рецесия, противопоставяния и на евентуална неплатежоспособност заради дълга.

Това, че Гърция има нужда от реформи, е толкова сигурно, колкото и фактът, че узото причинява главоболие. Нейната икономика е слаба. Нейният дълг поради надвишаването на 160 процента от брутния вътрешен продукт през следващите месеци е неустойчив. Планът не намалява това, а френските машинации да бъдат накарани някои частни кредитори “доброволно” да направят “ролоувър” на дългосрочните държавни облигации, може да направи евентуалното преструктуриране още по-трудно.

Правителството не може да финансира собствения си бюджетен дефицит и ще остане без средства до средата на юли, ако не получи финансовата помощ от Европейския съюз и Международия валутен фонд. Тъй като планът за икономии е цената за тази помощ, гръцките политици нямаха друг избор освен да гласуват за него. Никой обаче не трябва да има илюзии по отношение на това, което те направиха.

Икономиката на плана е пресилена. Опитът да се съберат над 14 милиарда евро от нови данъци през следващите пет години ще отслаби още повече икономиката, допълнителното облагане с данъци ще натрупа по-малко средства от очакваните, а дългът на страната ще бъде още по-труден за удържане.

Планираната приватизация на компании и земи на стойност 50 милиарда евро също изглежда няма да оправдае очакванията - от една страна, защото предвидените цени са прекалено оптимистични, а от друга - организирането на продажби на всеки две седмици не е реалистично. На теория приватизацията има възможността да преструктурира икономиката, но разпродажбата на ниски цени рискува да остави най-ценните активи да попаднат в ръцете на близки приятели, които ще манипулират правилата според своите нужди.

За разлика от икономиката, политиката на плана е прекалено плаха. Тя избягва да се заеме със силните лобита, които печелят от разточителното обществено харчене. Например, за тази година се обещават съкращения в здравната сфера в размер на 310 милиона евро. Това може и да звучи сякаш е много, но гръцките прекалено щедри надценки за фармацевтите прибавят около 1,5 милиарда евро на година допълнителни разходи само към техния бюджет.

Освен това правителството като че ли няма смелост да реализира до край плана си. То заяви, че ще съкрати позиции в държавната администрация - но подозренията са, че ще си отидат онези, които са на временни договори, а не скъпоплатените и на практика недосегаеми хора на постоянни договори. Дори и железниците, които ще бъдат приватизирани, най-вероятно ще бъдат продадени с гаранции за запазване ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване