07/03/11 14:54
(http://www.klassa.bg/)

A to JazZ събра фенове в Докторската градина

A to JazZ вдигна градусите в петък и събота вечерта в Докторската градина, където се събраха фенове на джаза от всички поколения. И се насладиха абсолютно безплатно на дузина от най-добрите български джазмени, на добре подбрани гости от странство. Дори лошото време в неделя не успя да помрачи възторга на феновете от преживяното.
Първото издание на фестивала A to JazZ се опита да облече историята на стила в звук и да я разкаже по най-симпатичния възможен начин. Пилотното издание на феста мина под надслов „Америка на джаза“. Пътуването в света на джаза започна от диксиленда, мина през суинга, бибопа и мейнстрима и завърши с песните на легендарния Франк Синатра. Под открито небе свириха Sentimental Swingers, Емануил Манолов-Бадема, Михаил Йосифов секстет, The Smugglers Collective, Ангел Заберски-син с неговата Брас асоциация. Специално внимание заслужиха специалните гости от Щатите Open Enden и Монти Айдем, един от най-добрите интерпретатори на Франк Синатра.
Историята на джаза е представена и в картини. Фотоизложбата „Джаз“ на репортерите от агенция „Булфото“ показва емблематични моменти от българската джаз сцена през последните две десетилетия. Най-старият кадър е от 1990 г. – на вече покойната американска певица Бети Картър, а най-любопитният – снимка от участието на фънк легендата Джеймс Браун на последния „Златен Орфей“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване