07/03/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

“Автописалката” - най-охраняваната вещ в Белия дом

Асошиейтед прес

“Автописалката” на Обама. Снимка: фирмен сайт

Това е обществена тайна, за която никой в правителството не иска да говори: този грижливо пазен президентски подпис, прибиран в албуми за изрезки или поставян в рамка, за да бъде видян от всички, може изобщо да не е от ръката на президента. От десетилетия президентите и от двете партии оставят “автописалка” (autopen) да върши част от тежката работа, когато се налага да се подписват. Устройството наскоро бе пуснато в употреба за подписване на закон, както изглежда, за първи път.

Когато законодателите удължиха действието на някои разпоредби в Патриотичния акт, президентът Барак Обама беше в чужбина и използва автописалка, за да подпише законопроекта, за което Белият дом мълчи и до ден днешен. “Постоянно слушам, че автописалката е второто най-охранявано нещо в Белия дом след президента”, казва Джак Шок, който е бил оторизиран да използва автописалката на бившия президент Бил Клинтън в качеството си на отговорник за президентските писма и съобщения.

Джим Чикони, който отговаряше за използването на автописалките при президента Джордж Буш-старши, си спомня, че пластмасовите шаблони с подписа за устройствата - да, имало е повече от една автописалка - дори се износвали от многократната употреба. Роналд Рейгън е имал 22 различни шаблона с подписи, включващи “Рон”, “Дъч” и други вариации, които да подсилят усещането за автентичност на подписите, казва Стивън Кошал, експерт-графолог, който преди две години публикува ръководство за президентските подписи, правени с автоматична писалка.

Не само за обикновените американци се използват подписите с автописалка. Кошал казва, че веднъж отишъл в кабинета на вицепрезидента Дан Куейл в Капитолия и забелязал снимка с подписа на президента Буш-старши, който ясно личало, че е от автоматична писалка. Обама извади президентската автописалка от килера и започна да я използва както никога досега.

Докато беше на посещение в Европа миналия месец, Обама дал нареждане на своя екип във Вашингтон да използва автоматичната писалка, за да бъде подписано удължаването на действието на някои от разпоредбите от Патриотичния акт, отнасящи се за борбата с тероризма. Законодателният акт беше одобрен в последната минута от Конгреса и не е имало време той да бъде изпратен със самолет до Франция, за да бъде положен под него подписът на Обама, преди да изтече срокът на правомощията за борба с тероризма.

Смята се, че това е първият случай, при който автоматичната писалка е използвана за подписване на законодателен акт и това не беше посрещнато добре от редица републиканци. Двадесет и един републиканци изпратиха писмо до Обама на 17 юни, в което те се обръщат с молба към него да подпише наново законодателния акт, но този път с истинския си подпис, тъй като подписването с автоматичната писалка “противоречи на конституцията”.

Екипът на Обама се позова на юридически анализ от двадесет и девет страници, изработен при управлението на президента Буш-младши, чрез който да докаже, че изкуствено направеният подпис не противоречи на конституцията. Ари Флайшър, говорителят на Белия дом при президента Буш-младши, казва, че администрацията на президента Буш-младши е възнамерявала да подпише съвсем малка част законодателни актове с автоматична писалка като тест, “но в крайна сметка Буш просто продължи да подписва документите сам”. Той използваше автоматичната писалката за рутинната кореспонденция и снимки, но не и за важни документи, казва Флайшър.

При минали президентски администрации някои съветници в Белия дом бяха склонни да коментират въпроса за автоматичната писалка, но на подобни коментари не се гледа добре, докато президентът все още е на власт. “Стремежът е да се съхрани усещането, че с него има досег и че можеш да се свържеш с него”, казва Шок. “Но суровата действителност е, че когато получава по десет хиляди писма на ден, той няма как ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване