07/03/11 17:39
(http://www.klassa.bg/)

Българите все по-чувствителни към цените

Над 90% от българите са на мнение, че цените на храните у нас са се увеличили в последните няколко месеца. Данните са от национално-представително проучване на ББСС „Галъп интернешънъл”, проведено по поръчка на вестник „Класа”.
Три години след началото си кризата у нас изглежда така и не стихва, поне според възгледите и впечатленията на българите. Песимистичната нагласа е потвърдена от няколко фактора – очакванията по отношение на цените на бързооборотните стоки, както и от прогнозите за бъдещото влияние на световната финансова криза върху страната ни.
Близо половината (48%) от пълнолетните българи се опасяват, че България ще продължава да е в криза дори след края на тази година. Де факто, този процент българи не виждат „светлина в тунела” за икономиката в страната ни. Сред най-песимистично настроените са българите между 41-55-годишна възраст, жителите на малките градове и областните центрове.
Малко по-оптимистично настроени са една десета от българите. Тази част от населението е на мнение, че кризата ще утихне до края на следващата година. Малко повече умерени оптимисти откриваме сред висшистите (16%) и българите с висок материален статус (17%).



Едва 3% са категоричните оптимисти, които смятат, че икономиката ни ще се възстанови от кризисното положение до края на 2011 г.
Очакванията на българите по отношение на края на световната криза са подобни както и измерените през 2009 г., с изключение на лек спад на дела на най-оптимистично настроените. През 2009 г. 6% от пълнолетното население очакваше бързо възстановяване на икономиката, днес този дял е 3%.
Макар очакванията за развитието на икономическата обстановка да са подобни на тези през 2009 г., оценките на българите за цените на най-често купуваните стоки са доста по-негативни в сравнение с периода отпреди две години.
Цели 94% от пълнолетното население смятат, че цените на хранителните продукти са се увеличили в последните няколко месеца. През 2009 г. делът на хората, които отчитаха ръст на цените на храните, беше с 13 процентни пункта по-нисък – 81%.
Подобен е ръстът в чувствителността към цените на напитките. 82% от българите са усетили покачване в цените на напитките, което е с 12 пункта над регистрираното през 2009 г. Едва 9% днес смятат, че цените на напитките са без промяна в последните месеци, процент, двойно по-нисък от този отпреди две години.
Същевременно, очакванията за цените на бързооборотните стоки в близко бъдеще също са преобладаващо песимистични – 77% очакват по-нататъшно покачване. Малко над една десета смятат, че цените ще останат без промяна, а категорични оптимисти (очакващи понижаване на цените) са 2% от населението.

Изследването е проведено през първите дни на месец юни, национално представително е и обхваща 1000 избиратели чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване