07/03/11 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Големи световни банки са готови да отпишат част от гръцкия дълг

Най-големите банки в света сигнализираха, че са готови да отпишат част от гръцкия дълг и да помогнат за разрешаване на проблемите на южната ни съседка и еврозоната, съобщиха от Института за международни финанси. В изявление управителният съвет на института, който представлява повече от 400 от най-големите банки в света, обяви намерението си да разгледа обратното изкупуване на гръцките облигации от Атина.
Тъй като пазарните им цени са далеч под първоначалните продажни цени, всяко обратно изкупуване от страна на гръцките власти, европейските правителства или други суверенни купувачи на цени, близки до текущите пазарни цени, би довело до отписване на значителна стойност от дълга на Гърция. В резултат банките и застрахователните компании ще регистрират загуби, но в същото време размерът на задълженията на Гърция ще намалее и това ще повиши устойчивостта на публичните финанси на страната, добавят от института.
Участието на частните инвеститори ще допълни паралелно официално финансиране и ще подкрепи ликвидността. От Института за международни финанси обявиха, че тези опции и евентуалното обратно изкупуване на дълг са вече в процес на обсъждане, като основната цел е да се осигурят значителни парични потоци в подкрепа на Гърция през 2012-2014 г.
Припомняме, че банкерите и финансистите не виждаха обратното изкупуване като заместител на френските и германските планове за доброволно включване на частните кредитори в спасяването на Гърция чрез смяна на настоящите облигации с такива с по-дълъг падеж.
Ползата за банките от обратното изкупуване на гръцкия дълг ще бъде разтоварването на техните баланси от рисковите книжа, които в момента са с рейтинг под инвестиционната скала, уточняват от института.
Междувременно финансовите министри от еврозоната одобриха в събота през нощта отпускането заем за Гърция в размер на 12 милиарда евро, съобщи АФП. От тях 8,7 милиарда ще бъдат финансирани от страните от еврозоната, а останалата част ще е от МВФ. Парите, насочени към спасяването на гръцката икономика от фалит, ще бъдат заделени от ЕС и МВФ до 15 юли в рамките на петия транш на кредита от 110 милиарда евро, за който страните се договориха още миналата година.
Решението дойде, след като миналата седмица след критично гласуване гръцкият парламент одобри пакет от мерки за строги икономии. През следващите пет години Гърция трябва да икономиса 28 милиарда евро, като увеличи данъците и съкрати бюджетните разходи. Страните от еврозоната са решили на Гърция да бъде отпуснат и втори голям кредит, но подробности за него щели да бъдат оповестени през “следващите седмици”.
Това развитие засили международното доверие в страната. Сега важното е да осъществим решенията на парламента ефективно и навреме, подчерта новият гръцки финансов министър Евангелос Веизелос.
Германският финансов министър Волфганг Шойбле пък коментира, че новият спасителен план за Гърция може да бъде финализиран до есента преди плащането на следващия транш по първия план. Всеки нов план ще съдържа условия за участието на частния сектор и мерките за икономии, които се прилагат от гръцкото правителство, уточни министърът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване