07/03/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Гърция не бива да фалира като Русия

в. Москоу таймс

Някои коментатори твърдят, че Гърция трябва да взема пример от Русия и да се спаси с фалит, девалвация и преструктуриране, приемайки, че също като Русия, Гърция бързо ще се възстанови благодарение на валутата, която изведнъж ще стане конкурентоспособна, а освен това дълговото й бреме ще намалее и дори ще може отново да се финансира със заеми от международните финансови пазари. В действителност този съвет е почти комично погрешен, защото авторите му не оценяват основните разлики между двете страни.

Също като Русия през 1998 година, Гърция е изправена пред дългова криза, скован валутен режим и до голяма степен нереформирана икономика с нефункционираща данъчна система. С това обаче се изчерпват приликите. Населението на Русия е 15 пъти по-голямо от гръцкото, останалата сред СССР промишлена инфраструктура е почти напълно независима от Запада. След девалвацията и обявяването на мораториума върху плащанията през 1998 година обезценилата се рубла внезапно направи промишлеността от съветската ера конкурентоспособна, тъй като вносът бе изтласкан от пазара. Русия се възползва от преимуществата на автономния си вътрешен пазар и възможността сама да гарантира жизнено важни ресурси и особено енергоресурси.

След кризата от 1998 година чуждестранната продукция изчезна от вътрешния пазар в Русия заради високите си цени, а замяната на вносна (с национални продукти - бел. ред.) стимулира растежа на промишленото производство. След това скокът на цените на петрола наред с икономическата ортодоксалност на правителството на Владимир Путин доведе до “двоен излишък” - и на бюджета, и по текущата сметка, а правителството започна да отнема от олигарсите лъвския пай от печалбите, трупани от износа на петрол.

От жизнено значение е и това, че Русия никога не е спирала плащанията си по еврооблигациите. Дефолтът от 1998 година бе ограничен до задълженията в рубли, а еврооблигациите се обслужваха изцяло дори и в най-тежките моменти на кризата. Поради това нямаше почти нито нито един съдебен иск, в който ищците инвеститори да се опитат да придобият руски активи в чужбина. В това отношение разликата с Аржентина, която попадна в капана на съдебните процеси, е голяма. Тези дела бяха заведени от кредитори, които не бяха съгласни с преструктурирането на задълженията на Аржентина. Осем години след дефолта си Аржентина продължава да се страхува да пуска държавни облигации заради заплахата от конфискация на приходите от ценни книжа за каквато както бяха се разпоредили нюйоркски съдилища.

Разбира се, Гърция няма дълг в “местна валута”, по който да може да обяви дефолт. Дългът й е консолидиран в облигационни заеми и всяко пропуснато плащане може да доведе до верижна реакция по всички гръцки активи. В Гърция няма мащабна промишленост, която да пуска на пазара потребителски стоки. Страната няма и полезни изкопаеми, за да може след това да ползва само вътрешни ресурси. Гърция е принудена постоянно да внася енергия и жизнено важни хранителни продукти, а за това й е необходимо да излезе на световните пазари. С население 10 милиона души тази страна може по-скоро рязко да увеличи промишленото си производство, но не и по някакво чудо да открие огромни находища на въглеводороди, каквито има в Русия, или пък да придобие богатите земеделски земи на Аржентина и огромния й износ на соя.

Колкото и забавно да е правенето на сравнения, то е напълно безполезно. Още в края на 80-те години икономически Гърция почти в пълния смисъл на думата бе страната от Третия свят. Само че влизането й в ЕС, а след това и в еврозоната доведе до силно нарастване на благосъстоянието и богатството, макар че не бяха направени никакви адекватни структурни реформи. Въвеждането на еврото като национална валута през 2000 година позволи на Гърция да започне да получава мащабни кредити на практика ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване