07/03/11 17:08
(http://www.klassa.bg/)

Над 1 милион евро печалба от съмнителен мач на България

Над един милион евро е чистата печалба за тото мафията от скандалния двубой между България и Естония. Това разкри говорителят на унгарската прокуратура Геза Фазекаш. Както е известно, реферът на двубоя Колош Лендиел беше арестуван, а ФИФА анулира резултата от контролата (2:2). Заедно с Лендиел органите на реда прибраха на топло и трима съдии, както и трима футболисти. Лидер на унгарските мафиоти е бившият футболист Золтан Кенезей. Според прокурора по делото, има достатъчно доказателства за престъплението, които да издържат в съда. Според тяхната информация съдиите са прибрали рушвет между 40 000 и 80 000 евро. Регистрирани са няколко печеливши залога на тази среща, като печалбата по всеки един от тях е по 600 000 евро. Главните замесени са заплашени с до 20 години затвор и сериозна глоба.
Същевременно пък в Турция арестуваха президента на турския гранд „Фенербахче“ Азис Йълдъръм. Причина за това са подозрения за уреждане на футболни мачове от негова страна. Местната полиция през изминалия уикенд арестува още над 40 видни фигури в турския футбол, тъй като се смята, че те също са участвали в уреждането на двубои. Според електронното издание "HTSport", полицията в Истанбул действа много сериозно, само и само да разкрие кои хора стоят зад уреждането на футболните срещи. Голяма част от ареститe са били направени в неделя сутринта, но се очаква да има и още закопчани, които са свързани с един от най-мащабните скандали в турския футбол. Вицепрезидентът на „Фенербахче“ Секип Мостуроглу също бе задържан от властите, тъй като се смята, че и той може да е сред хората, които са участвали в "мръсната" схема. Според местни източници сред 40-те задържани са и президентът на "Сивасспор" Макнур Одякмаз и вицепрезидентът на "Трабзон" Невзат Сакар. Един от съмнителните мачове от миналия сезон е между "Ескишехир" и "Фенербахче" от 28-ия кръг на първенството, в който гостите от Истанбул обръщат резултата от 0:1 до 3:1. Резервата на "Ескишехир" в този мач Юмит Каран, настоящ спортен директор на клуба, както и титулярят Сезер Озтюрк също са задържани. В ареста е и нападателят на "Генчлербирлиги" Серкан Чалик и вратарят на "Анкарагюджю" Сердар Кулбилге. Другият съмнителен мач е от последния кръг между "Сивасспор" и "Фенербахче", който с много обрати завършва с 4:3 за шампионите. Смята се, че в близките дни и часове още клубни босове, треньори и футболисти ще бъдат арестувани, като тепърва ще се разбират техните имена.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване