07/03/11 17:55
(http://www.klassa.bg/)

Предлагат патриарх Максим за почетен гражданин на София

Има предложение - Българският патриарх Максим да бъде обявен за почетен гражданин на София. Това каза вчера кметът на София Йорданка Фандъкова след Светата литургия по повод 40-годишнината от интронизацията на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Тя се проведе при засилени мерки за сигурност в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски”. На литургията присъстваха президентът Георги Първанов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, както и над сто миряни. В патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” бе и руският посланик в България Н.Пр. Юрий Исаков, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, депутатът Румен Петков, представители на Столичния общински съвет. В литургията участваха архиереите от Светия синод на Българската православна църка, както и представители на сестрите православни църкви. Българският патриарх Максим поздрави митрополитите в началото на литургията, а те му целунаха ръка. Светата литургия се води лично от Българския патриарх Максим.
„Вече 40 години съм скромен Патриарх български и Митрополит Софийски и с благодатната помощ и сила изпълнявам отговорно църковното си дело“, каза в словото си главата на българската православна църква. Той заяви, че през този дълъг период от време се е старал да държа руля на свещения кораб по време на бурите. „Не по мое желание, а по решение на Вселенския патриаршески синод бях избран да пазя като зениците на очите си каноните и заветите на Българската православна църква”, каза още патриархът в словото си. Той благодари на президента Георги Първанов, на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и на всички други общественици, уважили го днес, както и за добрите им чувства и почит към Българската православна църква с нейното свято дело. „Ще благославяме Господа по всяко време. Моля ви да ми помагате в моето дело. Амин”, обърна се Българският патриарх Максим в обръщението си към миряните.
Българският патриарх Максим, който е „най-възрастният патриарх в православния свят, е жива история“, коментира Воронежкият и Борисоглебски митрополит Сергий, цитиран от ИТАР-ТАСС. Митрополитът оглавява официалната руска делегация, която пристигна в София за тържествата.
„Той е ценен за целия православен свят, защото представлява жива връзка между различни исторически епохи. Патриарх Максим е носител на онези ценности, които днес можем да открием предимно в книгите“, допълни митрополитът.
Патриарх Максим е най-дълго управлявалият църква в историята на цялото православие, след като на 4 юли 1971 г. е посочен за Български патриарх и Софийски митрополит.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване