07/03/11 16:37
(http://www.klassa.bg/)

Храните вече не поскъпват драстично

Цените на хранитeлни стоки, които следи работната група към Министерството на земеделието и храните, създадена с решение на правителството, остават стабилни, става ясно от нейния седмичен анализ. Няма сериозни изменения в цената на агнешкото, пилешкото месо и яйцата.

Агнешко и пилешко месо

Цената на агнешкото месо на едро остава без съществена промяна спрямо предишната седмица, показва анализът на експертите. Най-високата цена на цяло агне е в Русе – 14.27 лв., докато в Шумен търговията се извършва на ниво около 9.38 лева. Средната цена за страната е малко над 12 лв. При търговията на дребно цените от миналата седмица се запазват, с изключение на Бургас, където цялото агне поскъпва със 17.5%. Цените в страната се движат в диапазона 11.99 – 14.90 лв. за килограм в големите търговски вериги и от 11.50 до 13.60 лв. в останалите магазини. Замразеното пилешко месо се е продавало на борсите в страната в диапазона от 2.98 лв./кг до 4.45 лв./кг, съответно в Монтана и Разград. Спрямо предходната седмица в страната се наблюдават колебания на ценовите нива и в двете посоки. Намаление на средната цена на едро е регистрирана в десет области, най-значително (0.32 лв./кг) в Добрич. Увеличение от 0.7% до 2.1% е регистрирано в шест областни центъра. В две области замразените пилета поскъпват незначително – Шумен (0.7%) и Видин (2.4%). Единствено в Благоевград цената е паднала с 0.07 лв./кг. В Плевен се наблюдава най-голям марж между цената на едро и на дребно на замразеното пилешко месо (1.55 лв./кг).
Цените на едро на охладеното пилешко месо са се движили в диапазона от 4.10 лв./кг до 4.60 лв./кг. В големите търговски вериги на голяма част от областите охладеното пилешко месо се предлага на цени от предходната седмица. Поскъпване от 0.1 до 3.1% е регистрирано в пет областни центъра, най-съществено във Варна (0.15 лв./кг). Единствено в София охладеното пилешко леко е поевтиняло – с 2.1%.

Брашно и яйца

Средните цени на едро на брашно тип "500” са в диапазона от 0.84 лв./кг (Враца) до 1.14 лв./кг (София). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдават незначителни колебания на цените. Средно за страната, брашното е поевтиняло с 0.1%. Намаление на цената от 0.9% (Благоевград) до 18.2% (Разград) се отчита в осем области. Брашното обаче поскъпва в седем областни центъра, като най-голямо е изменението във Варна (9.7%), Силистра (7.8%) и Смолян (7.5%). За поредна седмица брашното в големите търговски вериги се предлага в ценовия диапазон от 1.05 лв./кг (Шумен) до 1.25 лв./кг (Благоевград и Кюстендил). В сравнение с миналата седмица, в големите супермаркети в Бургас цената на брашното е с 1.3% по-висока, а в Добрич и София се отчита намаление, съответно с 4.5% и 2.1%. Маржът между цената на едро и на дребно в големите супермаркети е в границите от 0.06 лв./кг в София до 0.35 лв./кг във Враца. Цените на едро на яйца, размер М, са в диапазона от 0.12 лв./бр. до 0.25 лв./бр. Най-ниска цена е регистрирана във Враца и Силистра, а най-висока отново във Варна. От Министерството на земеделието и храните уточняват, че цени на едро на яйцата с размер L не са наблюдавани. Намаление на цените на борсите се отчита в Добрич и Силистра (0.01 лв./бр.). Възходящо движение на цените на едро се наблюдава в шест областни центъра, като най-чувствително е във Варна (0.05 лв./бр.). В големите търговски вериги цените на дребно на яйца, размер М, са в границите от 0.16 лв./бр. (Разград) до 0.28 лв./бр. (Пловдив и Пазарджик). Повишение на цените е регистрирано в Перник, Пловдив, София и Шумен (0.01 лв./бр.), а намаление във Враца и Монтана (0.01 лв./бр.). Маржът между цената на едро и на дребно за яйца, размер М, е в рамките на 0.01 до 0.15 лв./бр., като отново най-значително е отклонението в Разград. В големите супермаркети средната цена на яйцата е по-висока от тази в по-малките търговски обекти с 0.02 лв./бр.

Олио и захар

Незначително е намаляла средната цена на едро за страната на рафинирано слънчогледово олио (0.02 лв./литър). Ценовият диапазон е от 2.47 лв./литър (Пазарджик) до 2.83 лв./литър (Русе). През изминалата седмица в големите търговски вериги се регистрира увеличение на средната цена с 0.01 лв./литър. В големите супермаркети цените варират от 2.74 лв./литър (Шумен и Добрич) до 3.27 лв./литър (Варна). Намаление на цените се наблюдава в четири области, като най-значително е в Разград и Силистра (0.07 лв./литър). Пет са областите, където рафинираното слънчогледово олио се търгува на по-високи цени, спрямо предходната седмица. Най-значително е увеличението в София (0,20 лв./литър). Средната цена на дребно на рафинираното слънчогледово олио в другите търговски обекти бележи понижение с 0.02 лв./литър. Цените са в диапазона от 2.90 лв./литър (Сливен и Ямбол) до 3.40 лв./литър (Варна).
Тенденцията на повишаване на средната цена на едро за страната на бяла кристална захар продължава, като отчетеното средно нарастване е 0.5%, или 0.01 лв./кг. Възходящ тренд при движението на цената на захарта се наблюдава в преобладаващата част от областите, най-значително в Силистра (0.11 лв./кг) и Варна (0.08 лв./кг). Най-голямо понижение има в Пловдив (0.07 лева/кг) и Разград (0.05 лв/кг). Повишаване на ценовите стойности на захарта се наблюдава и на пазарите на дребно. Както в големите търговски вериги, така и в другите търговски обекти средните цени за страната бележат увеличение, съответно с 0.02 лв./кг и 0.01 лв./кг. По области захарта на дребно в големите вериги се предлага в ценовите граници от 2.22 лв./кг (Пазарджик и Пловдив) до 2.54 лв./кг (Варна).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване