07/04/11 18:46
(http://www.klassa.bg/)

"Атомстройекспорт": Ще търсим инвеститори за АЕЦ "Белене"

„Атомстройекспорт“ обещава да ни помогне в търсенето на инвеститори за изграждането на АЕЦ „Белене“. Това стана ясно от прессъобщение на руската компания (дъщерно дружество на "Росатом", ръководено от Сергей Кириенко) до българските медии, разпространено вчера. Изпълнителят на проекта за АЕЦ „Белене“ твърди, че поема ангажимента „да окаже съдействие“ на НЕК за „създаване и участие в обсъждания в съвместна финансова работна група заедно с потенциалните акционери в проектната компания за „Белене“.
В споразумение 13, което бе подписано в петък, обаче се съдържа текст, според който работна група от участниците в проекта ще уточнява условията по предложеното от Русия финансиране.
Малко над половината пълнолетни българи (54%) биха подкрепили решение на правителството за строеж на АЕЦ „Белене“, сочат данните на агенция "Алфа рисърч" от национално представително проучване за обществените нагласи към ядрената енергетика, проведено от 20 до 27 юни. Заедно с това поддръжниците му очакват той да е икономически ефективен, както и с високи критерии за безопасност и екологичност.
Основната част от запитаните приемат за "нормално" само онова ценово ниво на тока от АЕЦ „Белене“, което ще е равно на цените на тока от АЕЦ „Козлодуй“, едва една трета би приела цени до два пъти по-високи и около 4 на сто – още по-високи.
Втори ключов фактор е участието в проекта на западен инвеститор – при липса на такъв делът на твърдо подкрепящите проекта пада до 28%. При такава хипотеза относително сериозни поддръжници на проекта остават симпатизантите на ГЕРБ (40%) и БСП (31%). Но дори и при тях по-голямата част изразяват колебание или отхвърляне.
Алтернативата според част от анкетираните е свързана с предстоящите стрес тестове на III и IV реактор в „Козлодуй“. Ако те са успешни, 76% от българите биха подкрепили повторното им пускане.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване