07/04/11 18:49
(http://www.klassa.bg/)

БСП праща на Конституционния съд промените в Закона за дипломатическата служба

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за дипломатическата служба е антиконституционен и лустрационен. Левицата ще направи всичко възможно промените да паднат в Конституционния съд. Това обяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев след срещата на ръководството на ПГ на Коалиция за България с представители на Българското дипломатическо дружество, Националната асоциация за международни отношения и Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. Според Станишев министърът на външните работи Николай Младенов цели еднолично да изземе всички правомощия и функции на министър-председателя и на правителството при воденето на външната политика и ръководенето на дипломацията ни.
Имаме всички основания да предполагаме, че друга причина за чистката в българската дипломация е намерението за продажба и приватизация на огромните имоти на България в чужбина, каза още Станишев. Той допълни, че задграничните български имоти са "трупани с десетки години и са оценявани на милиарди". Председателят на БСП предупреди, че в това отношение социалистите буквално ще следят всяка крачка на министър Младенов, тъй като имат основание да смятат, че „имотите ще бъдат разпродавани бързо, непрозрачно и на безценица“.
Ако има сигнали за продажба на имоти на България в чужбина, ако нещо подобно се направи, Николай Младенов няма да го спаси нищо, дори ако си намери след този мандат работа в чужбина, защото има и европейска заповед за арест и други механизми, предупреди Станишев. Той окачестви Николай Младенов като „ един провален министър“. По думите на лидера на БСП „Николай Младенов носи пряка отговорност за това, че беше отложено членството ни в Шенген“.
В законопроекта за дипломатическата служба виждам дългата ръка на Симеон Дянков, който предвижда да си пълни бюджета с парите от приватизация, каза след срещата Димитър Костов, председател на Българското дипломатическо дружество. Същата позиция защити и Чавдар Минчев, изпълнителен директор на Националната асоциация за международни отношения. Според Димитър Костов асоциацията е взела решение да създаде структура за мониторинг и преглед на това, какво става с българските имоти зад граница, за да се знае кой какво продава и купува. Асоциацията ще разпространява тази информация до всички политически партии и ще очаква от тях реакции.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване