07/04/11 19:03
(http://www.klassa.bg/)

България очаква да получи €12,6 млн. от излишъка на ЕС

Европейският парламент ще гласува днес приспадането на общо 4,54 млрд. евро от националния принос на държавите членки към бюджета на ЕС за тази година. Общата сума представлява излишъка от финансовата 2010 г., като България ще получи близо 12,6 млн. евро, съобщиха от пресслужбата към ЕП. От тези средства 2,72 млрд. евро не са били усвоени по линия на програмите на ЕС, а останалата част е от глоби, лихви и закъснели плащания, както и от излишъци в резултат от разликите в обменния курс на валутите.
За днес е насрочено и представянето на проекта на Европейската комисия за бюджет на ЕС за периода 2014-2020 г. По време на сесията лидерите на политическите групи или техни представители ще дебатират върху предложението на финансова рамка и за нова система от собствени ресурси, като председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу и комисарят по бюджетната политика Януш Левандовски ще представят предложенията.
Припомняме, че ЕК одобри предложението бюджетът за седемгодишния период да бъде 971,5 млрд. евро (1% от брутния национален доход на ЕС). С новата финансова рамка ще се финансират приоритетно енергийната и транспортната трансгранична инфраструктура, научната дейност, образованието и културата, укрепването на външните граници и за подкрепа на южните и източните съседи на ЕС.
В рамките на пленарното заседание в Страсбург ЕП ще гласува предложения за регулиране на търговията с деривати и къси продажби и увеличаване на гарантираните обезщетения за инвеститорите до 100 хил. евро в случаи на финансови измами. Депутатите, отговарящи за двете законодателни предложения, търсят подкрепата на целия състав на парламента, която да затвърди позицията им в предстоящите преговори с държавите членки.
Относно гарантирането за кредитно неизпълнение предложението е под формата на застраховка срещу загуби от облигации. Така, ако клиент е закупил дадени облигации, но се страхува, че компанията може да фалира, той може да закупи суапи за кредитно неизпълнение, с което продавачът ще възстанови парите, в случай че тя фалира и не може да изплати облигациите си.
По отношение на схемите за обезщетения на инвеститорите предложеният текст включва защита на частните инвеститори в случаи на финансови измами или фалит на инвестиционния посредник, най-вече чрез добавянето на "лош съвет" от страна на посредника като повод за искане на компенсация. Добавено е и вдигане на прага за компенсациите на 100 хил. евро (двойно повече от първоначално предложената от комисията сума). Според изменение, прието от икономическата комисия, новите правила ще намалят наполовина допустимото време за цялостна капитализация на националните компенсаторни схеми (на 5 вместо 10 години) и ще направят възможно за местните власти, неправителствените организации, както и частните физически лица да подават молби за компенсация.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване