07/04/11 18:41
(http://www.klassa.bg/)

ЕК одобри парите за жп линията Пловдив - Бургас и метрото

ЕК одобри финансирането на проекта за модернизация на жп линията Пловдив-Бургас. За проекта са предвидени 218 611 929 евро, от които до 174 889 543 евро са от Кохезионния фонд на ЕС. Консорциумът „Джи Си Еф – Ск 13 – Трейс рейлинфра”, който предложи да изгради трасето за 316 968 850,42 лв. (без ДДС), спечели търга за изпълнител. Строителството стартира на 11 май. След вчерашното решение на ЕК досега направените разходи вече ще могат да бъдат покрити от Оперативна програма „Транспорт”.
Зелена светлина получи и проектът за разширение на софийското метро в частта от „Обеля“ до „Надежда“ и от „Младост 1“ до „Цариградско шосе“. Заедно с изграждането на тунелите, релсите, метростанциите и паркингите като част от този главен проект ще бъдат купени 18 метровлака. Съгласно решението на ЕК се одобрява финансиране по проекта с 250 млн. евро от ОП „Транспорт”, от които до 200 млн. евро са безвъзмездна помощ от Кохезионния фонд.
Ръководството на НКЖИ днес ще подпише официално договора с избраните изпълнители за модернизацията на жп участък Септември – Пловдив. Инфраструктурният проект, финансиран с 200 млн. лв., ще подобри условията за развитие на транспортната логистика.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване