07/04/11 15:34
(http://www.klassa.bg/)

Новак Джокович официално е №1 в света

Ден след като спечели за първи път в своята кариера титлата от турнира „Уимбълдън“ Новак Джокович официално зае и първото място в Световната ранглиста на ATP, прекъсвайки по този начин дългогодишната доминация на Роджър Федерер и Рафаел Надал. Сръбският тенисист, който вдигна трофея на Централния корт на „Ол Ингланд Клъб“ след феноменален успех над поставения под номер едно в схемата на турнира Рафаел Надал с 3:1 сета оглавява класацията с 13 285 точки. Веднага след Джокович се нареждат Надал и Федерер, съответно с 11 270 и 9320 точки. Освен че вече е лидер в ранглистата на АТР, с успеха си на „Уимбълдън“ 24-годишният сърбин си осигури и 1 768 139 долара от наградния фонд на турнира, с което натрупаната сума от участия до сега в кариерата му стигна умопомрачителните 27 884 829 долара.
Междувременно първата ракета на България при мъжете Григор Димитров направи своя дебют в Топ 60 на Световната ранглиста. Новото рекордно класиране в кариерата на хасковлията се дължи на достигането му до втория кръг на „Уимбълдън“, където той отпадна след поражение със 1:3 сета от полуфиналиста Жо-Филфред Цонга. Благодарение на спечелените точки Димитров се изкачи с две позиции в класацията на АТР и вече е под номер 60 с актив от 831 точки. 20-годишният българин може да подобри класирането си с още няколко места. Тази седмица той ще се бори за титлата на турнира на трева в Нюпорт, САЩ, с награден фонд от 442 500 долара. Григор Димитров е поставен под номер 2 в основната схема, а първият му съперник е 141-вият в света Брайън Дабул от Аржентина.
Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова пък падна с 15 позиции в световната ранглиста и стартира седмицата под номер 48.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване