07/04/11 18:38
(http://www.klassa.bg/)

Турция скъса отношенията си с режима на Кадафи

Турция скъса дипломатическите си отношения с режима на либийския лидер Муамар Кадафи и отзова посланика си в Триполи през почивните дни, съобщи вчера Ройтерс.
Турският външен министър Ахмет Давутоглу обяви, че Анкара е предоставила 100 млн. долара на Либийския преходен национален съвет, контролиращ Бенгази, и че е обещала още 200 млн. долара. Анкара замрази и либийските авоари в турска банка вчера, съобщи АП. Турският банков регулаторен фонд обяви, че временно е поел контрола над 62-процентовото дялово участие на Либийската външнотърговска банка в турската Arap Turk Bankasi в съответствие с решението на Съвета за сигурност на ООН за замразяване на либийските авоари в чужбина.
„Време е Кадафи да напусне Либия“, каза Давутоглу по време на посещението си в Бенгази в неделя и обяви бунтовническия съвет за „законен представител на либийския народ“.
В интервю за френската телевизия ТФ1 синът на Кадафи Сейф ал Ислам отхвърли призивите за оттеглянето на полковника и обяви, че западните сили, които атакуват Либия, са „законни мишени“ за ответен удар, предаде „Гардиън“. „Ние никога няма да се предадем. Ще се бием. Това е нашата страна. Вие нямате никакъв шанс за победа във войната тук“, каза Сейф ал Ислам. „Ако сте ядосани, че не купуваме самолетите „Рафал“ или че петролните сделки не вървят добре, трябва да водите преговори с нас. Бунтовниците няма да ви дадат нищо, защото те няма да спечелят“, предупреди синът на Кадафи.
Председателят на либийския Преходен национален съвет Мустафа Абдел Джалил заяви, че вече няма възможност Муамар Кадафи да остане в Либия заради заповедта за арест, която бе издадена от Международния наказателен съд в Хага, съобщи АФП. По-рано Джалил обяви, че се предвижда възможността Кадафи да остане в страната, ако се оттегли, както и че предложението е било изпратено до либийското правителство преди месец чрез ООН.
Кризата в Либия бе и основната тема на преговорите между НАТО и Русия в руския курорт Сочи вчера. Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че разногласията около войната в Либия и противоракетната отбрана пречат на усилията за създаване на стратегическо партньорство между алианса и Русия, предаде АП. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен увери, че действията на алианса в Либия са съобразени с резолюцията на ООН, както и че НАТО няма да се меси в бъдещия политически живот в джамахирията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване